Vliegen er vleermuizen rond je huis? Doe dan op 28 en 29 mei mee aan de Landelijke Vleermuistuintelling 2021. Zo help je mee aan onderzoek en steek je zelf wellicht ook nog het een en ander op. Dankzij de handige Zoekkaart voor vleermuizen van de Zoogdiervereniging leer je namelijk eenvoudig vleermuissoorten herkennen. De ene vleermuis is immers de andere niet.
Waarom zo’n Landelijke Vleermuistuintelling?
Vleermuizen voelen zich vooral fijn in buurten met genoeg natuurlijk groen, water en een donkere nacht. Dus een buurt met niet teveel avond- en nachtverlichting, anders gezegd met weinig lichtvervuiling. Op die manier zijn vleermuizen dus uitstekende graadmeters voor hoe duurzaam en natuurinclusief een buurt is. Met genoeg tellingen tijdens deze Vleermuistuintelling krijgt de Zoogdiervereniging ook meer zicht op mogelijke verschillen in het aantal vleermuizen in stadskernen versus buitenwijken en dorpen. Last but not least: voor jouzelf is het óók fijn om te weten of en hoeveel vleermuizen er bij je rondfladderen. Ze verorberen gigantische hoeveelheden insecten – zoals muggen.
De Vleermuistelling: zo doe je mee
De Vleermuistelling vindt plaats op 28 en 29 mei. Natuurwebsite Nature Today adviseert om op die dagen ’s avonds vanaf 21:45 uur buiten te zitten. Doe dat op een plek met vrij zicht op een stuk hemel zodat je ze ook daadwerkelijk ziet vliegen. En, zo tipt Nature Today: het best is een plek waar je niet alleen de lucht ziet maar ook een boom of struiken; daar vliegt de vleermuis graag. Op tuintelling.nl kun je eenvoudig een nieuwe telling aanmaken, en zo doorgeven hoeveel vleermuizen je hebt gezien van welke soort.
Vijf verschillende vleermuissoorten bij onze tuinen
Er leven achttien soorten vleermuizen in Nederland, maar die kun je niet allemaal zien vlakbij jouw huis zien vliegen. Tuintelling.nl beschrijft welk vijftal vleermuizen je zou kunnen zien:
- de gewone dwergvleermuis: woont graag in spouwmuren en onder dakpannen, en jaagt ook in parken en tuinen
- de laatvlieger: woont net als de gewone dwergvleermuis graag in spouwmuren en onder dakpannen, en jaagt ook in parken en tuinen
- de gewone grootoorvleermuis: woont op rustige (oude) zolders en in holle bomen. Je treft hem vooral in oude tuinen, parken en bossen (met wat geluk)
- de watervleermuis: woont liever in boomholten maar jaagt toch regelmatig vlak boven het wateroppervlak van vijvers in dorpen en steden
- de rosse vleermuis: woont ook in boomholten, maar jaagt soms hoog boven een park of tuin op kevers en nachtvlinders
Handige vleermuis-zoekkaart
Om te weten welke vleermuis je nu hebt gezien kun je de ‘Zoekkaart voor meest voorkomende vleermuizen in Nederland’ van de Zoogdiervereniging raadplegen. Aan de hand van de grootte van de vleermuis en de manier waarop hij vliegt zie je zo snel welke vleermuis in jouw buurt rondvliegt. De mooie illustratieve zoekkaart kun je gratis downloaden op zoogdiervereniging.nl. Op de kaart lees je ook meer over de vijf vleermuissoorten die je zou kunnen zien.
Meer lezen
- Wat een vraag: waarom hangen vleermuizen ondersteboven?
- Top 5 hotspots voor vleermuizen
- Ook bij redacteur Paul Böhre in de tuin vliegen vleermuizen. Lees hier zijn blog over zijn drie huisvleermuizen (wellicht zijn dat er inmiddels meer
BRONNEN: NATURETODAY.NL | TUINTELLING.NL
BEELDEN: iSTOCK (FOTO BOVENAAN) | ZOOGDIERVERENIGING NEDERLAND