Het vangen van een ree, een big van een wild zwijn of een konijn, is voor een solitaire wolf geen enkel probleem. Maar een edelhertmannetje pakken is een ander verhaal. Uit recente cijfers van BIJ12 blijkt dat de wolven op de Noord-Veluwe ook grote mannelijke edelherten hebben gedood. Vermoedelijk jagen de wolven nu ook in roedelvorm.
Dat de Nederlandse wolven jonge en vrouwelijke edelherten eten was al bekend. Maar in de afgelopen drie maanden zijn ook enkele grote mannelijke edelherten met imposante geweien gedood door wolven. Dit blijkt uit recent onderzoek, die de wolvenexperts van de Wageningen University & Research (WUR) uitvoeren in opdracht van BIJ12, een interprovinciaal onderzoekscentrum.
Het jagen op mannelijke edelherten met grote geweien is voor een wolf riskant. Toch zijn er nu op de Veluwe enkele dode edelhertmannen gevonden. Het vermoeden is dat de roedel op de Noord-Veluwe voor het eerst in staat is om in teamverband op dergelijke herten te jagen. Op enkele exemplaren die deze winter dood zijn gevonden, zat namelijk DNA van meerdere wolven uit de roedel. “Daarbij speelt ook een rol dat mannelijke edelherten in de bronstperiode gemiddeld 25% van hun gewicht verliezen, wat maakt dat de geweidragers daarna extra risico lopen”, zegt WUR-onderzoeker Hugh Jansman.
Hoe jaagt een wolf op edelherten?
Voor de Roots-podcast Het Jaar van de Wolf spraken we eind vorig jaar met Hugh Jansman en we vroegen hem welke wapens een wolf in stelling kan brengen tegen een edelhert. Jansman: “Een wolf heeft een paar geweldige hoektanden, ook zijn bijtkracht is vele malen groter dan van een gemiddelde hond. Maar afgezet tegen leeuwen, die ook in groepsverband jagen, hebben ze weinig wapens. Leeuwen hebben een draaibare pols met enorme nagels, die zijn in staat hun prooi te bespringen en hele stukken huid met slagaders kapot te scheuren om zo hun prooi dodelijk verwonden. Wolven kunnen dat allemaal niet. Daar komt het roedel om de hoek kijken. Rudyard Kipling schreef het al in The jungle book: de kracht van de wolf is het roedel.”
Weinig succes tijdens de jacht
Toch boeken wolven weinig jachtsucces, slechts 1 op de 10 pogingen slaagt. Maar daar zetten ze iets tegenover: eindeloos veel geduld én een onwaarschijnlijk uithoudingsvermogen. Jansman: “De jacht houden ze uren en soms zelfs dagen vol. Eerst brengen ze een groep herten in beweging. En dan zie je nog iets waar ze goed in zijn, ze kijken of er een dier bij zit die afwijkt: te oud, te jong of een exemplaar dat net iets minder soepel beweegt. Als ze dat eenmaal zien, concentreren ze zich op dat ene exemplaar en die putten ze uit. Meestal rent één wolf links, één rechts en af toe vallen ze aan. De rest volgt. Als het hert zo uitgeput is, grijpen ze het bij de keel.”
Meer over wolven
- Hier vind je alle podcast-afleveringen van Het jaar van de Wolf op een rij.
- Huilen wolven echt naar de maan?
Foto header: Conny Schotanus