De finalisten van de internationale ‘Bird Photographer of the Year’ (BPOTY) 2022 competitie zijn bekend. De beelden, van onder meer zwarte ruiters en een Mongoolse buizerd, zijn indrukwekkend én enorm gevarieerd. Logisch: de inzendingen komen uit 115 landen. Dit zijn onze vijf favorieten.
20.000 beelden uit 115 landen
Ruim 20.000 beelden werden er dit jaar ingezonden voor de internationale ‘Bird Photographer of the Year’ competitie, afgekort BPOTY. Ze zijn afkomstig uit maar liefst 115 verschillende landen. De makers strijden om de hoofdprijs van £5.000 en andere prijzen. Én uiteraard om de titel ‘Bird Photographer of the Year 2022’. Meedoen kon tot eind 2021 in verschillende categorieën, zoals ‘Best Portrait’, ‘Birds in Flight’, ‘Urban Birds’ en ‘Bird Behavior’. De prijswinnaars worden op 8 september onthuld. Zo’n 70 tot 80 beelden zullen daarna te zien zijn in een internationale rondreizende tentoonstelling.
Een deel van de finalisten is echter nu al bekend – en de beelden zijn prachtig. “Vogels zijn een ongelooflijke diverse groep dieren”, aldus Will Nicholls, directeur van deze Britse competitie en zelf ook natuurfotograaf. “We hebben adembenemende beelden gezien, van wilde eenden tot harpijen.” Het doel van deze competitie is om de schoonheid van vogels te belichten en te vieren, aldus Nicholls. Én het belang ze (beter) te beschermen.
BPOTY 2022: 5 van de finalisten
Hoewel de winnaar dus nog niet bekend is, deelt de organisatie wel alvast enkele finalisten. Dit zijn daarvan weer onze vijf favorieten.
1. ‘Gevecht’ | Finalist Vogelgedrag
Zwarte ruiter (Tringa erythropus) | Finnmark, Noorwegen
Fotograaf Erlend Haarberg (Noorwegen) over deze foto:
“In 2020 werd het pas laat lente in Finnmark, en er lag nog veel sneeuw toen de eerste trekvogels arriveerden. Daardoor waren er slechts een paar plekken met open water op deze specifieke rivier. Veel waadvogels verzamelden zich daar op zoek naar voedsel, terwijl ze wachtten tot de sneeuw op hun broedplekken smolt.
Ik bracht meerdere dagen door in mijn schuilplek en kon zo behoorlijk wat interessant gedrag gadeslaan. Inclusief heftige gevechten tussen rivaliserende mannetjes, wellicht aangewakkerd door frustratie vanwege de sneeuw. Het meest indrukwekkende gevecht was tussen deze twee zwarte ruiters.”
Nikon D850 met Nikon 180–400mm f/4 lens en 1.4× teleconverter. Focale lengte 550mm, sluitertijd 1/2,500 sec, diafragma f/6.3, ISO 1.600.
2. ‘Cartoonvogel die zijn ‘handen’ opsteekt’ | Finalist Beste portret
Zwartgele hapvogel (Eurylaimus ochromalus) | Selangor, Maleisië
Fotograaf Weng Keong Liew (Maleisië) over zijn foto:
“Het was het begin van het broedseizoen, en deze zwartgele hapvogel schopte nogal wat stennis in een poging een partner te lokken. Het baltsgedrag ging gepaard met veel harde geluiden en het spreiden van de vleugels om de aandacht te trekken. In mijn optiek zou een kunstenaar deze kleuren en patronen van de veren ook gebruiken om een cartoon te tekenen. Ze zijn gestileerd en lijken op een bepaalde manier niet op een echte vogel.”
Fujifilm X-T4 met Canon 500mm f/4 II lens. Brandpuntsafstand 500 mm, sluitertijd 1/250 sec, diafragma f/4.5, ISO 400.
3. ‘Leven op het spel’ | Finalist Vogelgedrag
Amerikaanse blauwe reiger (Ardea herodias) | Skagit Valley, Washington, VS
Fotograaf Glenn Nelson (VS) over zijn foto:
“Een groot deel van het jaar fotografeer ik Amerikaanse blauwe reigers: het is de officiële vogel van mijn thuisstad Seattle. Ik had net een nieuwe lens en wilde iets nieuws uitproberen, dus ik ging van de weg af om een reiger in een veld te observeren. Tot dat moment had ik de reigers alleen gefotografeerd in de nabijheid van water.
Ik was in shock toen de vogel een woelmuis omhoog trok, en ik moest mezelf letterlijk dwingen om te blijven fotograferen. Sommigen zullen deze foto te gruwelijk vinden om naar te kijken, en de keuze van de reiger voor deze prooi zal voor velen verrassend zijn. Maar dat zou het niet moeten zijn: wij mensen verslinden immers ook andere zoogdieren én vogels.”
Nikon Z 6 met Nikon 500mm f/5.6 PF lens. Focale lengte 500mm, sluitertijd 1/3,200 sec, diafragma f/5.6, ISO 2.800.
4. ‘Kolibrie verstopplekje’ | Finalist Vogelgedrag
Anna’s kolibrie (Calypte anna) | Vancouver, Canada
Fotograaf Liron Gertsman (Canada) over deze foto:
“Tijdens de Covid pandemie zorgden de reisbeperkingen ervoor dat ik gedurende langere tijd alleen kon fotograferen in mijn directe omgeving. Ik besloot dat ik die kans zou aangrijpen om mijn buurt in Vancouver zo goed mogelijk te leren kennen. Elke ochtend trok ik erop uit naar een plaatselijk park, op zoek naar vogels en wildlife.
Gedurende de lente lukte het me om zeven nestjes van Anna’s kolibries te lokaliseren. Ik wilde de vogels niet storen in deze belangrijke en kwetsbare periode van hun levenscyclus. Dus ik hield gepaste afstand van de nesten en beperkte mijn bezoekjes tot maximaal 15 minuten. Ik checkte dit specifieke nest al een paar weken, terwijl de kolibrie hard werkte om het te bouwen en haar eitjes uit te broeden. Ik was verrukt toen ik op een namiddag twee kleine snaveltjes omhoog zag komen vanuit het minuscule nest! Toen hun moeder op ze afvloog om ze te voeden, legde ik dat bijzondere moment vast.”
Canon R5 met Canon 100–400mm f/4.5–5.6 II lens en 1.4× teleconverter. Focale lengte 560mm, sluitertijd 1/160 sec, diafragma f/8, ISO 800.
5. ‘Mongoolse buizerd versus steppevos’ | Finalist vogelgedrag
Mongoolse buizerd (Buteo hemilasius) | Binnen-Mongolië, China
Fotograaf Baozhu Wang (China) over deze foto:
“Deze foto maakte ik op de Mandu steppes in Binnen-Mongolië. Zowel de Mongoolse buizerd als de steppevos zijn top roofdieren in deze grasachtige omgeving, en ze delen hetzelfde dieet: voornamelijk kleine knaagdieren. Daardoor zijn ze wat voedsel betreft elkaars rivalen, en zijn ze soms genoodzaakt om met elkaar te vechten voor voedsel.
Zo’n confrontatie is doorgaans meer voor de show, en een strijd van wilskracht die nooit zal eindigen in een strijd van leven op dood. Bij deze confrontatie besloot de Mongoolse buizerd om zijn voedsel achter te laten en weg te vliegen.”
Canon EOS 5D Mark IV met Canon 600mm f/4 lens. Focale lengte 600mm, sluitertijd 1/1,600 sec, diafragma f/4, ISO 160.
CREDITS: Bron Birdpoty.com | Foto’s © Erlend Haarberg | © Weng Keong Liew (foto bovenaan) | © Glenn Nelson | © Liron Gertsman | © Baozhu Wang / Bird Photographer of the Year
Meer natuurfotografie
- Roots Natuurfotowedstrijd 2022: Breng nu je stem uit – en maak kans op prijzen! Van de ruim 6000 inzendingen selecteerde de jury deze 25 topfoto’s. Welke foto is jouw favoriet? Let op: op 24 juli sluit de stembus om 23.59 uur.
- Heb je de Roots Fotografiespecial van de makers van Roots al in huis? Met deze special leer je stap voor stap hoe je de beste natuurfoto’s kunt maken. We geven genoeg inspiratie voor elk seizoen en je leert hoe je kunt spelen met compositie.
- Bekijk hier de spectaculaire winnende foto’s van de ‘Nature TTL fotograaf van 2021’ wedstrijd.