Fluwelen beekjuffer

Paul Bohre

28 mei 2023 .

Wie nu langs een beek of ander stromend water wandelt, maakt kans op het zien van de weidebeekjuffer. Wie hem goed in de kijker krijgt, zal zich verbazen over de schoonheid van deze fluwelen beekjuffer. Ze fladderen vlak boven het water, met hun veranderende kleuren weten ze je keer op keer te verrassen.

De weidejuffer is met zijn lichaamslengte van 5 centimeter een forse libel. Ze hebben brede vleugels, en een dicht netwerk van vleugeladers. De mannetjes hebben een metaalglanzend lichaam, waarvan de kleur afhankelijk van de lichtinval varieert van groenig tot donkerblauw. Meest opvallend is de grote zwarte vlek op de vleugels. De vrouwtjes hebben een groen metaalglanzend lichaam en egaal groene of groenbruine vleugels.

Fluwelen beekjuffer
Meest opvallend bij het mannetje is de ovale zwarte vleugelvlek. Foto: Hans van Wijck

Zoektip

Weidebeekjuffers komen vrij algemeen voor langs stromend water van redelijke kwaliteit. In het westen van Nederland zijn ze wel veel schaarser, maar sinds kort komen ze wel voor in de Biesbosch. Ze hebben zuurstofrijk water nodig om zich goed te kunnen voortplanten. De meeste kans maak je langs beken waar het water goed stroomt. Zoek ze daar vooral op plekken waar de zon lekker op het water en de vegetatie schijnt.

Afzet eitjes

Vegetatie langs de oever is belangrijk als zitplaats voor deze libellen. Ook moeten in het water voldoende drijvende planten aanwezig zijn voor de ei-afzet. Weidebeekjuffers vliegen van begin mei tot in september, met de hoogste dichtheden midden juni tot eind juli. Mannetjes bezetten uitkijkplaatsen op oever- en waterplanten. Andere mannetjes worden verjaagd, soms pas na een minutenlang schijngevecht in de lucht, als elfjes boven het water.

Fluwelen beekjuffer
De vleugels van de weidebeekjuffer lijken wel van fluweel. Foto: A. Geertsema

Fluwelen beekjuffer

Vrouwtjes worden direct in een baltsvlucht achtervolgd. Eitjes worden onder water in planten afgezet, waarbij het vrouwtje soms geheel onder water verdwijnt. Overnachting gebeurt vaak groepsgewijs, in ruige vegetatie langs de beek. Als je met goed weer langs een beek wandelt kun je deze spectaculaire juffer niet missen. Wie hem goed in de kijker krijgt, zal zich verbazen over de schoonheid van deze fluwelen juffer.

De kans dat je deze fraaie libel ziet wordt steeds groter, want de populatie breidt zich uit.

Bekijk hier een filmpje van de baltsende weidebeekjuffer.

Aanrader: prachtig boek over de Libellen in Overijssel.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...