Fotograferen op een saaie decemberochtend

René Alblas

26 December 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Paulien Bunskoek over fotograferen op een grijze, saaie decemberochtend.

Vorig jaar was er in december een aardig pak sneeuw op de Veluwe. Dat veroorzaakt altijd veel chaos op de wegen, maar in de natuur geeft het rust en stilte en volop fotografiemogelijkheden. Helaas voor de natuurfotografen onder ons is er dit jaar nog geen vlok gevallen. December 2018 verloopt wat grijzer en saaier.

Maar om nou de hele tijd binnen te zitten en te hopen op beter werkt ook niet Op een ochtend toen de regen een beetje minder was ben ik dus toch lekker naar buiten gegaan. Ik moet op dat soort dagen wel meer zoeken naar wat ik dan wil fotograferen. En dat terwijl er heel veel mogelijke onderwerpen in de natuur zijn waar je zomaar aan voorbij loopt. Omdat ze vanzelfsprekend zijn of je bekijkt ze gewoon niet goed genoeg. Terwijl ik rond liep viel mijn oog op de bast van een eik en koos ik dat als onderwerp voor deze ochtend.

Boombast

Op een boombast is, als je goed kijkt, van alles te vinden, zoals mooie knoesten, structuren, mossen en kriebelbeestjes. Ik heb ervoor gekozen om een in het oog springend detail te fotograferen. Ik heb hier een korte zoomlens gebruikt en om voldoende scherptediepte te creëren het diafragma behoorlijk dicht gezet. Mijn macrolens van 100 mm geeft bij dit soort foto’s te weinig scherptediepte dus vandaar de keuze voor een andere lens. De camera stond op een statief om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Overbelicht en toch weer niet

Deze foto heb ik gemaakt met mijn full-frame camera met een 24-70 millimeter lens, diafragma f/14 en 0,3 seconde sluitertijd en ISO 400. De foto was 1 stop overbelicht maar ik heb achteraf de foto toch weer donkerder gemaakt om de structuur van de bast beter te laten uitkomen.

Tips van Paulien

• Als je gaat fotograferen bij wat slechter weer zorg er dan voor dat je zowel jezelf en je spullen kunt beschermen tegen de regen. Ondanks dat camera’s en lenzen best wat kunnen hebben, gebruik ik dan toch liever een regenhoes voor de camera.

• Eigenlijk zijn er altijd wel onderwerpen te vinden ook al oogt het saai en grijs buiten. Juist bij bewolkt en regenachtig weer komen kleuren vaak beter uit. Concentreer je dan eens op details en structuren in de natuur. Bovendien ontdek je dan vaak veel meer dan je op het eerste gezicht zou verwachten.

• Zorg er bij dit soort foto’s voor dat de sensor goed evenwijdig is aan de boombast, dan krijg je het meeste scherp in de foto. Je kan er ook voor kiezen een focus stack te maken. Dat is een techniek waarbij je verschillende foto’ s van hetzelfde standpunt maakt. Steeds dezelfde foto, alleen verschuif je het scherpste punt steeds een klein beetje. Later worden die verschillende foto’s samengevoegd en heb je een foto met veel meer scherptediepte dan de individuele foto’s.

Hier vind je nog meer Uitgelichte foto’s

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws