Groene bijeneter maakt vogelaars blij

Paul Bohre

17 juli 2024 .

De groene bijeneter behoort tot de mooiste vogels die ooit in Nederland als dwaalgast zijn vastgesteld. De soort broedt ver weg, in Afrika en Azië. Gister ontdekte Rutger Rotscheid de zesde vogel tot nu toe, en die liet zich de hele dag mooi bewonderen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Tot grote vreugde van veel toegesnelde vogelaars.

Een bijeneter is al mooi, een groene bijeneter behoort tot de absolute droomsoorten van iedere vogelaar. Ook al omdat de soort heel zeldzaam is in Europa. Ze broeden in Afrika en Zuidwest-Azië, maar dwalen af en toe af naar het noorden en komen zo in Nederland terecht. Vorig jaar nog een vogel in het Fochteloërveen. Echter, tot op heden verbleven de verdwaalde groene bijeneters slecht enkele uren op dezelfde plek, zodat slechts tientallen vogelaars deze mega-soort aan hun lijst konden toevoegen. Dat veranderde gisteren toen de Amsterdamse vogelaar Rutger Rotscheid deze prachtige vogel vond in het zuiden van de Amsterdamse Waterleiding Duinen, nabij ingang De Zilk. Deze exotische gekleurde vogel liet zich de hele dag fraai zien, tot groot geluk van veel toegesnelde vogelaars.

Groene bijeneter
Ene exoot (damhert) spot de andere: de exotisch gekleurde groene bijeneter. Foto: KD Dijkstra

Groene bijeneter

Net als andere soorten bijeneters is de groene bijeneter een slanke, fraai gekleurde vogel. De groene bijeneter is, zoals de naam al zegt, vooral groen, maar het gezicht heeft blauwe zijkanten en de vogel heeft een gele en bruine keel. De onderkant is blauwachtig van kleur. De snavel is zwart, lang, spits en licht omlaag gebogen. Ze zijn met een lengte van 28-32 centimeter een tikkie groter dan de ‘gewone’ bijeneter, inclusief de twee voorbij de staart stekende middelste staartveren van 4 tot 8 cm. De vogel weegt 38 tot 56 gram. Mannetjes en vrouwtjes zijn moeilijk uit elkaar te houden. De relatief lange staartveren van deze vogel wijzen wellicht op een mannetje.

Groene bijeneter
De groene bijeneter herken je aan de groene kleur en roodbruine ondervleugels. Foto: Laurens Steijn

Adembenemend mooi

Vooral als ze vliegen, zijn ze adembenemend mooi. Ze vangen in de vlucht grote insecten zoals bijen, hommels en libellen. Soms ook vlinders. Wat dan vooral opvalt zijn hun diep roodbruin gekleurde ondervleugels. Tijdens de vlucht maken ze geregeld een diep rollend ‘priie-prie-prie’ geluid, iets harder en een beetje hoger dan van de bijeneters. Bizar was dat de vogel soms zeldzame prooien uit de lucht pakte, zoals een argusvlinder en zuidelijke keizerlibel. De vogel is vanochtend kort nog even gezien, maar daarna richting het zuiden weggevlogen. Gelukkig hebben de vogelaars de herinneringen en vele fraaie foto’s nog….

Meer lezen?

Alle eerdere gevallen van de groene bijeneter staan vermeld op de Dutchavifauna.nl.

In het voorjaarsnummers van Roots Vogelmagazine 2024 staat een uitgebreid verhaal over het voorkomen van de bijeneter in Nederland, met prachtige foto’s.

Foto bovenaan: René van Rossum.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws