Zo rond half september (of soms al iets eerder) start de hertenbronst weer in Nederland en België. Een geweldig spektakel om mee te maken. De mannetjesherten zijn extreem actief in deze periode.
Tegen de avond beginnen de mannetjes te burlen, ze rennen rond en scheiden een sterke geur af. Dit allemaal om aan te geven dat ze klaar zijn om te paren en dat andere mannetjes het niet moeten wagen om in de buurt te komen. De sterke geur komt uit een klier die vlak onder het oog zit. Op bijgaande foto zie je dat deze klier open staat.
Hoe lang is de bronsttijd?
De bronstperiode duurt ongeveer een maand en dat is een uitputtende periode voor de mannetjesherten. Ze zijn zeer actief, maar ze eten nauwelijks. Hun lichaamsgewicht neemt in die periode ongeveer 30 procent af. Ze drinken wel tijdens de bronst. In gebieden waar wolven en beren voorkomen vormen de uitgeputte herten een ideale prooi voor deze roofdieren. Die zijn er vaak al op ingesteld dat ze in oktober een feestmaaltje kunnen scoren.
Waar kun je het zien én horen?
Edelherten kijken kan op diverse plekken op de Veluwe (onder andere Vierhouten, Hoog Buurlo en Radio Kootwijk), het Weerterbos en de Oostvaardersplassen. In België vind je edelherten in Voeren, op het Kempens Plateau en in het Belgisch-Nederlandse grenspark Kempen-Broek en in het zuiden en westen van de Ardennen.
Meer over edelherten
- Hoe zwaar weegt het gewei van een edelhert eigenlijk?
- Het vangen van een ree, een big van een wild zwijn of een konijn, is voor een solitaire wolf geen enkel probleem. Maar een edelhertmannetje pakken is een ander verhaal…
- Dat er op de Veluwe edelherten rondlopen weet iedereen, maar ook in Limburg kun je genieten van de hertenbronst.
- Meer over het edelhert lees je op de website van Vereniging het Edelhert.
- In 2017 keerde het edelhert ook weer terug in Noord-Brabant…