Hoe Nemo zijn vriendjes vindt: hij ziet ultraviolet licht

Marloes Blom

25 november 2019 .

anemoonvis

De anemoonvis – bekend van de film ‘Finding Nemo‘ – heeft een bijzondere gave. Die gave helpt hem om zijn soortgenoten te spotten én eten te vinden. Handig!

De ontdekking: superzicht

Wetenschappers van de Universiteit van Queensland, Australië, bestudeerden de ‘Amphiprion akindynos’. Zeg maar het neefje van Nemo. Die anemoonvis leeft bij het Groot Barrièrerif aan de noordoostkust van Australië, en zwemt daar pal onder het wateroppervlak. Daar waar het ultraviolet licht (uv-licht) nog doorheen dringt. Wat bleek? In het deel van de ogen waarmee dit visje recht vooruit kijkt zitten bepaalde fotoreceptoren, waarmee hij uv-licht waarneemt.

Enorm handige ‘lifehack’

Het zien van uv-licht komt de anemoonvis bijzonder goed van pas – op allerlei gebieden. Hoe dat precies zit is nog niet bekend, maar het helpt hem waarschijnlijk om zijn soortgenoten snel te spotten. Die hebben immers van die hagelwitte strepen die het uv-licht reflecteren. Ook anemonen ziet hij waarschijnlijk sneller, wel zo handig omdat hij daarmee samenwoont. Ander fijn voordeel, zo vermoeden de onderzoekers: makkelijker voedsel vinden. Zoals zoöplankton: dat reflecteert juist geen uv-licht maar absorbeert het. De anemoonvis neemt dat dus waar als donkere stipjes tegen de achtergrond.

Je zou hun gave kunnen zien als een soort geheim communicatiekanaal, stelt wetenschapper Fabio Cortesi. De anemoonvis  kan zo flitsend zijn als hij wil en toch wordt hij niet gezien – alleen door andere anemoonvisjes.

anemoonvis

Pixabay

Multi-getalenteerd visje

  • De anemoonvis leeft tussen de giftige tentakels van anemonen. Zijzelf hebben daar geen last van, dankzij een speciale slijmlaag op hun lijf. Het is een echte win-win situatie. De anemoon biedt de vis een veilige schuilplaats, en omgekeerd helpt de anemoonvis hem af van ellendige parasieten door die op te eten.
  • Er zijn tientallen soorten anemoonvissen, met gevarieerde kleurpatronen. Zelf zijn anemoonvissen niet giftig, maar die felle kleurpatronen onthullen wel hoe giftig de anemoon is waarmee ze samenleven. Hoe giftiger de anemoon, hoe minder strepen op de anemoonvis. Nemo’s anemoon is dus niet heel giftig.
  • Anemoonvissen worden allemaal geboren als mannetje. Ze leven het liefst in scholen soortgenootjes. De oudste van zo’n groep staat bovenaan in de pikorde en is de baas – en dat is een vrouwtje. De op één na oudste vis is haar partner. Zodra het vrouwtje doodgaat ontwikkelt haar weduwnaar zich tot vrouwtje. En ga zo maar door.

BEELDEN: PIXABAY | BRON O.A.: SCIENTIFIC REPORTS NOVEMBER 2019

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...