Junkfood heeft een negatief effect op de darmen van stadsvogels. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen. Door het gebrek aan een vezelrijk dieet hebben stadsvogels steeds meer moeite met veranderingen in hun voedingsgewoonten.
Er blijkt een groot verschil te zijn tussen het dieet van stads- en plattelandsvogels. Om tot deze vergelijking te komen plaatsten de onderzoekers de wild gevangen stads- en plattelandsvogels in twee volières: de ene groep kreeg een vezelarm stedelijk dieet (chips, brood en cake). De andere groep kreeg een vezelrijk plattelands dieet. Dit dieet bestaat uit tarwe, zonnebloempitten en meelwormen.
Resultaten onderzoek
Na zes weken konden de onderzoekers stellen dat het stedelijke dieet de diversiteit in de darmen aanzienlijk had aangetast. Omgekeerd had het plattelands dieet de diversiteit in de darmen vergroot. De stadsmussen hadden echter alleen baat bij het plattelands dieet mits hun darmflora bij aanvang van het experiment nog divers genoeg was.
Deze resultaten doen vermoeden dat de lagere diversiteit – als gevolg van het leven in de stad – gepaard gaat met een verlies aan plasticiteit van de darmflora. Hierdoor kunnen stadsvogels moeilijker met veranderingen in hun dieet omgaan.
Wil je meer informatie over de resultaten? Hier vind je de publicatie uit het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
En wil je een leuk onderonsje tussen twee huismussen zien? Bekijk dan deze Roots foto van de week.