DOOR: RENÉ ALBLAS
Er zijn weinig natuurfenomenen die zo tot de verbeelding spreken als het noorderlicht. Een beetje natuurliefhebber is er ooit voor afgereisd naar het Hoge Noorden of het staat bovenaan de bucketlist. Ik zelf behoor tot die laatste groep.
Wat is noorderlicht eigenlijk? Dat is nogal een technisch verhaal, maar simpel gezegd is er een uitbarsting op de zon geweest waarbij deeltjes zijn vrijgekomen die veel energie bevatten. Die deeltjes botsen en daarbij komt de energie vrij en kunnen we die prachtige kleuren zien.
Waarom wil iedereen dat noorderlicht nou zo graag zien? Of en wanneer je het kunt zien laat zich lastig voorspellen (bewolking kan altijd roet in het eten gooien) en dat maakt het natuurlijk al spannender dan een natuurfenomeen waarvoor je keurige bezoektijden kunt afspreken. Zoals bijvoorbeeld sommige geysers op IJsland.
En je moet er een eindje voor gaan, bijvoorbeeld naar Noord Scandinavië, dat maakt het spannender dan bijvoorbeeld een regenboog. Dat is toch een beetje vergelijkbaar fenomeen, maar een regenboog kun je gewoon boven je huis zien, dus minder spannend.
De belangstelling voor het noorderlicht (dat ook wel poollicht of aurora borealis wordt genoemd) lijkt de laatste jaren flink toe te nemen. Amateur- en proffotografen maken elkaar een beetje gek op alle sociale media met de meest schitterende beelden. Waardoor ieder natuurliefhebber (mijzelf incluis) een kriebel krijgt: dat wil ik ook!
Maar zolang ik nog niet ’s winters naar het Hoge Noorden kan vertrekken is er een andere mogelijkheid. Soms is het noorderlicht namelijk ook te zien in Nederland en België. Begin deze week was er nog zo’n gelegenheid. Een oud stagiair van Roots, Bart Harmsen, was zeer verrast dat hij vanuit zijn woonplaats Doetinchem ook iets van het bijzondere fenomeen kon vastleggen. Op de Waddeneilanden was het nog beter te zien.
Overigens heb ik inmiddels nog een extra reden om het noorderlicht in het echt te gaan bekijken. Foto’s van noorderlicht laten namelijk iets anders zien dan wat je in werkelijkheid ziet. De sensor van een camera ziet meer kleuren dan het menselijke oog waardoor bijvoorbeeld een paarsig licht op een foto kan verschijnen dat jij in werkelijkheid helemaal niet gezien hebt.
In hoeverre word ik nou belazerd door al die mooie foto’s? Ik wil het meemaken.
Kijk hier voor de poollicht-verwachting in Nederland en België.
Mooi real-time filmpje van noorderlicht:[vimeo 109389599 w=500 h=281]