Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: waarom zie je rond de herfst ineens huisspinnen in huis? Bioloog Geert-Jan Roebers, die jaarlijks de Roots Scheurkalender maakt, weet het antwoord.
“Meestal laat de gewone huisspin zich niet zien en de meeste mensen vinden dat niet erg”, aldus bioloog Geert-Jan Roebers. “De forse spinnen bewonen kruipruimtes en schuurtjes waar ze een matvormig web maken. In de herfst gaat het mannetje op zoek naar een paarlustig vrouwtje. Hij wordt dan reislustiger en neemt meer risico. Dan kan het weleens gebeuren dat hij langs een plint van de woonkamer rent.”
Huisspin heeft kriebelfactor
Veel mensen krijgen de kriebels van huisspinnen. Toch is het goed om te weten dat ze niet bijten en in de nacht bijvoorbeeld jagen op zilvervisjes, ook zo’n diertje met een hoge kriebelfactor. De huisspinvrouwtjes worden tot 18 mm groot. De mannetjes worden 15 mm. Tel daar de poten van zo’n 50 mm bij op en je begrijpt waarom deze spin mensen schrik aanjaagt.
Een mooie zoekkaart van spinnen vind je hier.
Meer leuke natuurvragen
- Waarom heeft de meerkoet zulke bijzondere poten?
- Overleeft een spin een ‘val’ uit het raam?
- Waarom hebben schapen en herten horizontale pupillen?
- Heb je weleens een vliegende spin gezien? Nee? Toch kan het wel…
Een lieveheersbeestje, bromvlieg en vlinder ken je misschien wel, maar hoe zien hun baby’s eruit? En wat éét een lieveheersbeestje eigenlijk? Hoeveel keer per seconde klappert een mugje met zijn vleugels? Waar leggen sprinkhanen hun eitjes? En hoeveel poten heeft een spin?
Ga samen met je (klein)kind op ontdekking en beleef de wondere wereld van insecten en ander klein spul. Na het lezen, kleuren en puzzelen kun je precies vertellen hoe het zit. Leuk ook als cadeau! Bestel hier eenvoudig online.”
Foto bovenaan: iStock