Iedere specht heeft zijn eigen roffel

René Alblas

15 januari 2023 .

De grote bonte specht is de bekendste en meest verspreide spechtensoort. Als je geroffel in het bos hoort, is de kans groot dat het een grote bonte specht is. Roffelen alle grote bonte spechten hetzelfde? Nee, uit onderzoek blijkt dat iedere grote bonte specht zijn eigen roffeltje heeft.

Een heerlijk geluid als je in het bos loopt: de roffel van een specht. Poolse wetenschappers hebben  ontdekt dat spechtenroffels niet universeel zijn. Iedere specht blijkt zijn eigen roffeltje te hebben.

De onderzoekers maakten geluidsopnames van ruim 40 grote bonte spechten en onderzochten de roffels die iedere specht maakte. Daaruit bleek dat er sprake was van herkenbare roffels. Bij 86 procent slaagden de onderzoekers erin om de roffel aan een bepaalde vogel te koppelen.

Aantrekken en afschrikken

De spechten gebruiken hun roffel niet alleen als boormachine, maar ook om potentiële partners aan te trekken. Daarnaast willen ze met hun roffel ook eventuele concurrenten afschrikken. Dus is een individuele roffel wel zo handig. Om iedere roffel persoonlijk te maken, kan de vogel variëren met de snelheid van de tikken en met het aantal tikken achter elkaar.

De onderzoekers maakten opnames van 40 verschillende grote bonte spechten en slaagden erin om de verschillen te herkennen.

Sterke vogels, lange roffels

Niet honderd procent zeker, maar een goede hypothese: hoe sterker de vogel, hoe langer de roffel. Een vogel met goede nekspieren is in staat om langer door te gaan. Dus als je een lange roffel hoort, ga er dan maar vanuit dat er een krachtige specht in de boom zit. En dat kan een extra motivatie zijn voor een toekomstige partner.

Omdat een specht een soort “schokdemper”om zijn hersenen heeft zitten, krijgt hij geen last van hoofdpijn. Desalniettemin kiest hij toch graag voor de boom met de minste weerstand. De berk heeft de zachtste stam van alle bomen en is favoriet bij spechten.

Een specht kan maximaal 10 tikken per seconde maken. Foto: Astrid Brouwers

Hoe werkt dat roffelen precies? Dat lees je hier in een artikel van vogelkenner Paul Böhre.

Nog mee vogelinfo? Luister naar de Roots Vogel podcasts.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...