De afgelopen dagen is er een invasie van de prachtbeer, een prachtige nachtvlinder. Vandaar de naam. Dit is een trekvlinder uit Afrika en Zuidelijk Europa, die maar zeer zelden in ons land wordt aangetroffen. De afgelopen week zijn er tientallen gezien, en dat is heel bijzonder.
Er is al lange tijd een warme, zuidelijke stroming in de lucht, die misschien nog wel een tijdje aanhoudt. Met die zuidelijke wind komen trekvlinders uit Zuid Europa en zelfs Afrika onze kant op. De prachtbeer is er een van, hoewel dit eigenlijk een zeer zeldzame trekvlinder is, die in 2006 voor het eerst in Nederland is gezien. In dat jaar waren er vier waarnemingen van deze kleurrijke beer. Daarna volgden waarnemingen in 2011 (twee), 2017 (drie), 2018 (drie) en in 2020 en 2021 allebei één waarneming.
Invasie van de prachtbeer
Dit jaar gebeurt er iets heel aparts. Want op 25 oktober waren er al veertien waarnemingen doorgegeven, maar de laatste dagen loopt het aantal snel op. Ze worden vooral langs de kust gezien, maar ook in het binnenland: Oirschot, Hoorn en de Ooijpolder. Inmiddels is het eerste exemplaar zelfs al op Texel waargenomen. Ook op twitter kwam het bericht van Wim Veraghtert van Natuurpunt in België. Daar is de soort inmiddels ook gezien dit jaar: “Door het zachte herfstweer is er nog heel wat activiteit van nachtvlinders. Daaronder ook trekvlinders: soorten die vanuit Zuid-Europa naar hier vliegen. Op minder dan een week waren er 3 meldingen van de zeer zeldzame Prachtbeer (vorige in BE was in 2018).”
Kleurrijk vlekkenpatroon
De vlinder zelf is klein en meet ruim 2 cm. De voorvleugel is crèmekleurig met een variabel patroon van talrijke hoekige rode vlekken en iets kleinere zwarte vlekjes. Soms zijn de rode vlekken samengesmolten tot dwarsbanden of zijn de zwarte vlekken heel klein. De achtervleugel is wit met een onregelmatige zwarte zoom en vaak een kleine donkere middenvlek. Ze vallen vooral op als ze vlak voor je opvliegen: ze zijn dan opvallend wit en hebben in de vlucht wel iets weg van de buxusmot.
Waarnemingen welkom
Zoektip: ze komen vooral af op bezemkruiskruid, een plantje dat oorspronkelijk ook uit Zuid-Afrika komt en zich razendsnel uitbreidt. Het is dan ook goed opletten de komende tijd, want een prachtbeer te zien krijgen is een geweldige ervaring.
Zie je er een, geef hem dan door aan Waarneming.nl, liefst met foto als bewijs.
Ook vorig jaar werden hele bijzondere waarnemingen gedaan in Nederland.
Bronnen: NatureToday en De Vlinderstichting.
Foto bovenaan: Paul Böhre.