Door de lange, warme periodes in het voorjaar blijft de zogeheten junidip voor vlinders dit jaar uit. Meestal is er in juni een periode waarin de voorjaarsvlinders al zijn verdwenen en de zomervlinders nog moeten komen; een dipje in het voorkomen van vlinders. Maar dit jaar is dat niet zo. Bij het vertrekken van de voorjaarsvlinders zijn de zomervlinders al gearriveerd.
Er worden dus al veel zomervlinders gespot in de natuur. Met name de atalanta, de kleine vos en de distelvlinder laten zich veelvuldig zien.Ook het bruine zandoogje laat zich vroeg en veelvuldig zien dit jaar. Interessant is dat er ook zeldzame soorten waargenomen zijn. De kleine parelmoervlinder, duinparelmoervlinder, zilveren maan en de keizersmantel zijn allemaal al langs gekomen. Ook de kleine ijsvogelvlinder en het bruine zandoogje zijn al in mei gespot, en dat is vrij bijzonder!
Alleen de witjes, zoals het koolwitje, klein geaderd witje en groot koolwitje blijven deze maand nog wat achter.
Deze junimaand bied dus een uitstekende kans om allerlei soorten vlinders te gaan zien. Het hele jaar door worden vlindertellingen gedaan en de gegevens worden doorgegeven op waarnemingen.nl of telmee.nl. En op 4, 5 en 6 augustus vindt de nationale tuinvlindertelling plaats via de vlinderstichting. Tel je ook mee?