Live te volgen via de KadaverCam: de aftakeling van een ree

Daniël Mulder

20 januari 2020 .

raaf mastermind

De dood van het ene dier, betekent juist weer leven voor een ander. Deze cyclus van leven en dood is nu live te volgen via de KadaverCam, die is gericht op een dode ree. Met het project ‘Dood doet leven’ willen onder meer ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer laten zien hoe een voedselketen functioneert.

Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Kadavers, van bijvoorbeeld een ree, trekken niet alleen vos, zeearend of raaf aan, ook kleine dieren zoals bosmuizen en aaskevers profiteren ervan. Om te laten zien hoe de circle of life werkt én om een statement te maken om meer dode dieren te laten liggen in de natuur, hebben ARK Natuurontwikkeling, Staatsbosbeheer en het programma BuitenGewoon van Omroep Gelderland een ree voor een webcam – KadaverCam genaamd – gelegd. Het dier is onlangs aangereden en gestorven.

kadavercam

Screenshot in de nacht van de KadaverCam van BuitenGewoon

Volg de kadaverploegen

Vorig jaar was de eerste keer dat je live kon meekijken naar de aftakeling van een aangereden ree, die in de Ooijpolder bij Nijmegen terug werd gegeven aan de natuur. Vijf maanden lang stond vanwege het project Dood doet leven er een camera gericht op een dode ree, die online was te bekijken via een livestream. Meer dan 173.000 keer werden de beelden toen bekeken.

Door het aftakelingsproces van het dode dier live uit te zenden, krijg je inzicht in dit natuurlijke proces en kun je beleven hoe snel dit gaat en zien welke dieren profiteren. Meer dieren dan je denkt zijn lid van de kadaverploeg: onder meer vossen, dassen, steenmarters, muizen, kraaien, meeuwen, buizerds, steenuilen, vliegen en aaskevers komen naar verwachting langs bij ‘snackbar het ree’. Wil je precies weten welke dieren allemaal profiteren, download gratis deze overzichtskaart van ARK Natuurontwikkeling.

Botten leveren kalk

Hoe lang het duurt voordat het ree compleet is ‘opgegeten’ is niet bekend. De grootte van het kadaver en natuurlijk welke dieren op bezoek komen, bepalen de snelheid. Maar ook het weer is van invloed: bacteriën en schimmels zijn bij winterse temperaturen minder actief. Uiteindelijk blijft er van het ree niets over, ook de botten verdwijnen na verloop van tijd. Knaagdieren knagen namelijk vaak aan botten voor de benodigde kalk en uiteindelijk lost het kalk op in de bodem.

Lees ook

Het natuurblog ‘De laatste uren van een vos‘.

Foto header: Erik de Rijk

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...