Na 200 jaar afwezigheid is er weer zicht op een wolvenfamilie in Denemarken!
De wolf breidt zich uit in Europa. Dat is ook in Nederland al meerdere malen in het nieuws verschenen. In zowel 2015 als 2016 kregen we bezoek van het roofdier. In Denemarken vestigde zich vanuit Duitsland al een roedel mannetjes in 2012. De Denen zijn er dus al wat meer aan gewend. Maar er is nieuws! Een wolvin heeft afgelopen week haar intrede gedaan in het Deense landschap, waar zij de eerder gevestigde roedel is komen vergezellen. DNA uit uitwerpselen bevestigen dat het vrouwtje afkomstig is uit een roedel in Duitsland. De wolvin zal naar verwachting in contact komen met de mannetjes wolven; de voorspelling is dat er deze lente nog welpen komen!
De komst van wolven is voor velen nog steeds een verrassend fenomeen. Een paar eeuwen geleden kwamen ze hier veelvuldig voor. Door de jacht zijn ze in de loop van de 18e en 19e eeuw verdwenen. De wolf kan zich, net als vossen, prima aanpassen aan wat meer bevolkte gebieden. Daarnaast is het een uiterst mobiel zoogdier dat dagelijks wel 50km af kan leggen. Niet zo gek dus, dat ze hun weg weer terugvinden naar alle uithoeken van continentaal Europa. Maar wil iedereen dat wel?
Het antwoord ligt zeker niet bij de wolf, dat is helder. Zolang er voedsel aanwezig is overleeft hij het wel. En dat is er in Denemarken. De wolf jaagt hier op reeën en edelherten, maar ook op schapen. Dat laatste kan wel voor problemen zorgen; boeren zijn hier natuurlijk niet zo blij mee. De Deense regering steekt een helpende hand uit naar lokale agrariërs door geld beschikbaar te stellen voor het bouwen van wolf-bestendige hekken, ter bescherming van hun vee. De vraag is dus of de ménsen wel samen durven te leven met wolven. Of de wolf al dan niet kan blijven kan het beste aan de natuur over gelaten worden. De wolf is een natuurlijk onderdeel van de Europese fauna en zijn terugkomst hoort bij het herstel van een natuurlijk evenwicht.