Kwakende groene kikkers

Paul Bohre

21 mei 2024 .

In sloten, plassen en vennen is het nu een vrolijke boel. Ze zitten nu barstens vol kwakende groene kikkers. Maar wist je dat er meerdere soorten bestaan? Zoek de verschillen!

En zijn drie soorten groene kikkers, die nauw verwant zijn en vaak lastig uit elkaar te houden. De naam groene kikker wordt gebruikt voor de drie soorten samen: de meerkikker, bastaardkikker en poelkikker. Eigenlijk gaat het om twee echte soorten: de meerkikker (Rana ridibunda) en de poelkikker (Rana lessonae). Die kunnen, als ze onderling paren, een ‘hybride’ derde soorten vormen: de bastaardkikker (Rana klepton esculenta). Doordat de bastaardkikker een tussenvorm of hybride is, lijkt deze vaak sterk op één van beide oudersoorten. In het veld is het niet altijd mogelijk om de soort op naam te brengen. Check deze handige herkenningskaart waarop je de verschillen tussen de kikkersoorten kunt zien.

Kwakende groene kikkers
De meerkikker is vaak donkerder groen, met een wrattige huid en een duidelijke groene streep over de rug. Foto: Paul Böhre

Kwakende groene kikkers

Waarnemingen kunnen dan het best genoteerd worden als groene kikker (soort onbepaald). Ook de larven van de drie soorten zijn onderling niet van elkaar te onderscheiden. Groene kikkers zijn grofweg waar te nemen tussen eind maart (eerste zonnende dieren) en oktober. De paartijd loopt van april tot augustus, in deze tijd roepen de mannetjes en zijn ze dus ook op geluid waar te nemen. Groene kikkers zijn echte waterdieren, je ziet ze vooral in of in de directe omgeving van water aangetroffen.

Kwakende groene kikkers
De poelkikkers is vaak lichtgroen van kleur, met minder wratjes op de rug en een wat spitsere snuit. Foto: Paul Böhre

Waarnemingen welkom

Reptielen, amfibieën en vissen zijn prachtige dieren met een bijzondere, vaak mysterieuze levenswijze. RAVON doet er dan ook alles aan om deze dieren voor Nederland te behouden. Een van onze belangrijkste activiteiten is het verzamelen en beheren van gegevens. Duizenden vrijwilligers zoeken en tellen kikkers, padden, salamanders, hagedissen, slangen en vissen. Al deze gegevens worden centraal opgeslagen en geanalyseerd. Je vindt ze terug op de Ravon website.

Foto bovenaan: Paul Böhre

  • Zie je zelf een groene kikker, geef de waarneming dan door via Waarneming.nl.
  • Ook de boomkikkers zijn nu actief. Die moet je op hele andere plekken zoeken! 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...