Landelijke mollentelling: waar is de mol?

Paul Bohre

14 februari 2024 .

Waar is de mol? Komend weekend is de landelijke mollentelling, doe je mee? Ook tellingen van molshopen zijn welkom in het weekend van 17 en 18 februari 2024.

Gaan mollen in winterslaap? De meeste mensen zullen denken van wel. De kans dat de grond in de winter bevriest, is groot. Toch is het antwoord nee: mollen zijn het hele jaar actief. Ze graven zelfs dag en nacht. Een mol moet wel, want ze moeten dagelijks ongeveer de helft van hun lichaamsgewicht aan wormen eten en daar is hij maar druk mee. Continu patrouilleert hij in zijn gangen of daar wormen in zijn gevallen en regelmatig graaft hij er een nieuwe gang bij. In februari gaan de mannetjes nog fanatieker graven. Dan maken ze lange gangen dicht aan het oppervlak tot ze in het gangenstelsel van een paarlustige buurvrouw komen.

Mollenweekend mollentelling
Het hoofdvoedsel van de mol is de regenworm. Foto: Edwin Giesbers

Regenwormenval

Mollen graven niet door bevroren grondlagen, maar dat hoeven ze ook niet. De gang van een mol is eigenlijk een grote ‘grondbeestjes-val’. De nietsvermoedende regenworm kruipt door de grond, komt in de gang terecht en wordt door de continu rondkruipende mol gegrepen. Als het kouder wordt, vluchten de wormen simpelweg dieper de grond in en de mol moet daar achteraan. Hij maakt dan een lager gangenstelsel. Wanneer het warmer wordt, kruipen de regenwormen weer omhoog, richting aardoppervlak. De mol gaat er opnieuw achteraan, terug naar de oude gangen.

mollentelling
Komend weekend zijn alle waarnemingen van mollen en molshopen welkom. Foto: iStock

Landelijke mollentelling

Komend weekend is de mollentelling. Belangrijk, want we weten veel te weinig over de mol en het bijna blinde diertje geeft een goede indicatie van de kwaliteit van de bodem. Wat helaas wel duidelijk is, is dat de mol lijdt onder de klimaatverandering. Waar het beestje boven de grond moet uitkijken voor onder andere de uil en de vos, heeft hij ondergronds weinig natuurlijke vijanden. Wel wordt hij door klimaatverandering steeds dieper de bodem in gedwongen op zoek naar voedsel. Tegenwoordig moet hij zelfs naar twee meter of dieper!

Meer over de mollentelling en mollen

Komend weekend 17 en 18 februari 2024 zijn daarom alle waarnemingen (levend, dood, molshoop) in heel Nederland en Vlaanderen welkom tijdens de mollentelling. Invoeren kan via het mollenmeldpunt  of via de Jaarrond Tuintelling. Meer informatie over de telling vind je op de site van de Zoogdiervereniging.

Meer weten over de mol? Hier lees je meer over zijn mollengangen en hoeveel grond een mol verplaatst.

Heb je je altijd al afgevraagd hoe de mol ondergronds in het donker zijn weg vindt?

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...