Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines


Landschappen door de lens: Zuid-Limburgs Heuvelland

Marloes Blom

13 april 2025 .

Zuid-Limburgs heuvelland

Karin de Jonge en Erik Nevels zijn bevlogen natuurfotografen uit Limburg. In deze rubriek beschrijven en fotograferen zij elke maand een ander landschapstype van de Lage Landen – op hun eigen manier. Een foto is immers geen plaatje maar de weergave van een beleving. Gebruik de tips en beleef het mee! Deze keer, in Roots april: Zuid-Limburgs Heuvelland.

Alsof je in het buitenland bent. Dat is een gedachte die vanzelf bij je opkomt in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Op de glooiende heuvels tref je schilderachtige dorpjes met vakwerkhuizen aan. Beken stromen zacht ruisend door diepe dalen. Op terrasvormige hellingen zorgen uitgestrekte weilanden en akkers voor unieke vergezichten. Het is Nederland, maar wel met een vakantiegevoel.

Het Heuvelland in Zuid-Limburg, ruwweg tussen Heerlen en Maastricht, is een plateau dat wordt doorsneden door rivier- en beekdalen. Het varieert in hoogte van 60 tot 321 meter boven NAP. Het hoogste punt ligt op de Vaalserberg en vormt het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland. Op het plateau wisselen dorpjes, hoeves, boomgaarden, akkers, tuinbouwgrond en weilanden elkaar af. Aan de randen van het plateau vind je steile hellingen die vaak met bos zijn begroeid. In de ondergrond zijn verschillende lagen zichtbaar, waaronder kalksteen (ofwel mergel), löss en vuursteen.

Associaties

Jonge varens die zich ontrollen, roepen vaak associaties op: het zijn net maskers, ballerina’s of andere elegante figuren. Of zoals op de foto: gebalde vuisten waaruit kracht blijkt. Om de achtergrond vaag te krijgen en toch voldoende scherpte in het onderwerp te houden, is een stack gemaakt van zes opnamen die met nabewerkingssoftware over elkaar heen zijn gelegd. Het gebruik van een statief en fotograferen bij windstil weer is hiervoor wel een vereiste.

Prachtig, jonge varens. Specificaties van deze foto: Canon EOS R5 op 100mm, 1/125s, f/5, ISO 400, stack van zes opnamen; vanaf statief. Foto: Karin de Jonge

Winterkoning

Het fotograferen van vogels vergt vaak veel geduld. Schuw als ze zijn, gaan ze er meestal snel vandoor als je ze nadert. Wachten en stilstaan vergroot je kans op succes. Zorg dat je je camera met (korte) telelens en de juiste instellingen paraat hebt. Deze winterkoning had het druk met insecten vangen en kwam plotseling vlak langs het pad zitten. Alleen nog richten, scherpstellen en afdrukken was nodig voor een geslaagde foto.

De winterkoning. Specificaties van deze foto: Sony A7M3 op 600 mm, 1/500s, f/6.3, ISO 1.600. Foto: Erik Nevels

Bloeiende daslook (video)

Van eind maart tot in juni bloeit de daslook weer volop.

Fotogenieke gebieden in het Zuid-Limburgse Heuvelland

  • Schin op Geul: de Geulvallei is een schilderachtig dal met de rivier de Geul die door het landschap slingert.
  • Gulpen: de Gulpenerberg biedt een panoramisch uitzicht over het Limburgse Heuvelland.
  • Epen: het Gerendal is een idyllisch natuurgebied dat bekendstaat om zijn orchideeënweide en wandelpaden.
  • Vijlen: het hoogste dorp van Nederland, met adembenemende uitzichten.
  • Sint Geertruid: het Savelsbos is een prachtig bosgebied, bekend om zijn bijzondere flora en fauna.

In Roots april vind je meer tips, en lees je ook welke soorten je in het Zuid-Limburgse Heuvelland kan treffen.

Meer zien en lezen

  • Wandelen in Zuid-Limburg voelt alsof je op vakantie bent. Geniet van adembenemende uitzichten en laat je verrassen door de schitterende natuur. Perfect voor natuurliefhebbers en fans van avontuur. Roots selecteert 9 mooie natuurwandelingen in Zuid-Limburg.
  • Waar water is, is leven. Dat geldt zeker voor vennen. In en rondom vennen vind je veel soorten planten en dieren. Maar hoe leg je al dat moois ook mooi vast op beeld? Karin en Erik delen tips & tricks om vennen te fotograferen.
  • In het Zuid-Limburgse heuvelland leven tal van bijzondere planten, waaronder vele soorten orchideeën die soms alleen maar hier groeien. Veel van deze vaak zeldzame plantensoorten hebben echter te lijden onder invloeden als vermesting, verzuring, verdroging en versnippering. Een reddingsoperatie moet erger voorkomen: Operatie Peperboompje.

Tekst: Karin de Jonge en Erik Nevels
Foto bovenaan: Erik Nevels

Hart voor de natuur: klik hier voor  tips voor verantwoord fotograferen