In de nacht van zondag 20 op maandag 21 juli 1969 zette de mens voet op de maan. Aan de vooravond van de vijftigste verjaardag van de Apollo-maanlanding is er meer maannieuws: vanavond is namelijk een gedeeltelijke maansverduistering te zien.
Liefhebbers van nachtelijke hemelverschijnselen moeten vanavond wat later naar bed. Er is namelijk een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Tussen 22.02 uur en 01.00 uur (op 17 juli) beweegt de maan voor ruim de helft door de schaduw van de aarde. Tijdens het maximum van de verduistering, rond 23.30 uur, is de bovenste helft van de maan in duisternis gehuld. Op kleine afstand rechts van de verduisterde maan is ook nog de planeet Saturnus zichtbaar.
Jubileum voor maanlanding
Een paar dagen later staat de maan nog een keer ‘in het zonnetje’. Deze maand is het namelijk vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eerste mensen voet op de maan zetten. Dat gebeurde in de nacht van zondag 20 op maandag 21 juli 1969.
In de Verenigde Staten stond de bijna halfverlichte maan op het moment van de landing van Apollo 11 hoog aan de hemel.In Nederland vond de landing laat in de nacht plaats, toen de maan al lang onder de horizon was verdwenen. Uiteraard wordt het jubileum gevierd door Nasa, kijk hier wat ze allemaal doen.
Een grote kleine stap
De grote donkere vlek die je midden op de maan ziet liggen, vlak bij de grens tussen dag en nacht, is Mare Tranquillitatis (de Zee van de Rust), vanwaar Armstrong zijn historische woorden sprak: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”.
Leuke weetjes over de maan (en de sterren)
- Waarom zie je de maan soms overdag?
- Waarom zijn hemellichamen zoals de maan altijd rond?
- Waarom zien we de Melkweg altijd als een sterrenstrook aan de nachthemel?
- Hoe kun je het beste de nacht en de sterren fotograferen? Roots geeft tips.
Foto header: Pixabay