Markante grauwe klauwier

Paul Bohre

3 augustus 2019 .

Grauwe klauwier

Sinds de jaren 90 neemt het aantal broedparen van de grauwe klauwieren weer toe. Deze markante zangvogels zijn echter stiekemerds. Ze komen in de loop van mei terug en broeden in doornstruiken. Ze vallen pas op in juni of juli als ze hun jongen voeren.

 

Reddingsactie

Marijn Nijssen van Stichting Bargerveen: “Rond 1900 waren er zo’n 10.000 broedparen van de grauwe klauwier, maar in 1985 slechts 100 tot 115. De meeste zaten in Bargerveen, waar onze stichting naar is vernoemd. Waarom daar nog wel? Bargerveen is van oudsher een hoogveenlandschap met veel biodiversiteit. Staatsbosbeheer was er destijds net begonnen met natuurbeheer en dat leverde een nog gevarieerder landschap op. Met veel geritsel en gezoem, kortom genoeg prooien voor de grauwe klauwier. Sindsdien heeft de grauwe klauwier zich op meer plekken gevestigd, vooral in natuurontwikkelingsgebieden. Daarnaast schuift de grens van de populaties uit Noord-Frankrijk en Luxemburg op, waardoor de grauwe klauwieren ook in Zuid-Limburg weer in aantal toenemen.”

Markante grauwe klauwier

Het mannetje van de grauwe klauwier heeft een zwart boevenmasker, grijze kop en roodbruine rug. Foto iStock

 

Twee hotspots om ze te zien

Bargerveen (Het Veenland)

Op dit moment zijn er volgens Erik Bloeming (boswachter van Staatsbosbeheer) zo’n 50 tot 55 broedparen in het natuurgebied Het Veenland, maar dit aantal zou kunnen stijgen omdat er nieuwe natuur wordt aangelegd aan de randen van het hoogveen. Zo wordt er de komende drie jaar aan de zuidkant 2,2 km2 landbouwgebied omgevormd. “Juist die overgangszones zijn erg divers en daardoor aantrekkelijk voor de grauwe klauwier.” Bloeming, die ook vogelteller is voor Sovon, is dol op de grauwe klauwier. “Elk voorjaar gaat er een stoot adrenaline door me heen tijdens de broedvogeltelronde. Als ik het eerste mannetje van afstand hoor roepen en ’m dan in mijn verrekijker vang…”

Waar: parkeerplaats P3, aan de Hogeweg net buiten Bargerveen-Noord. Vooral tussen wandelknooppunten 98, 99 en 54. Wandelkaart te downloaden via staatsbosbeheer.nl.

Ook te zien: in het broedseizoen zo’n 100 tot 120 vogelsoorten, in totaal zijn 300 soorten geteld waaronder de wielewaal, nachtzwaluw, zeearend en kraanvogel.

Horeca: veenloopcentrum (staatsbosbeheer.nl), restaurant Wollegras (restaurantwollegras.nl), theeschenkerij d’Aole Pastorie (theetuindaolepastorie.nl).

Markante grauwe klauwier

Het vrouwtjes is minder opvallend van kleur met een bruin masker, lichte kop en geschubde flanken. Foto Wikipedia

 

Drents-Friese Wold

“Diverse oude landbouwgronden in het Drents-Friese Wold zijn recentelijk omgevormd tot natuurgebied en dat levert een rommelig en voor de grauwe klauwier prettig landschap op”, vertelt ecoloog Marijn Nijssen. “Op De Vroomeveld tussen Wapse en Doldersum zitten zelfs ruim 10 broedparen op een klein terrein.”

Waar: fiets over de Appelschaseweg en de Canada (bij Appelscha) of in het zuiden over de Landweg vanuit Wapse.

Ook te zien: levend stuifzand, tapuiten (Kale Duinen), boom- en veldleeuweriken, draaihals.

Horeca: buitencentrum Drents Friese Wold, Terwisscha 6a, Appelscha, staatsbosbeheer.nl.

Tekst: Monique van Klaveren

 

Markante grauwe klauwier

Je kunt de markante grauwe klauwier ook op andere plekken in Nederland zien. In de Roots juli 2019 staat een uitgebreider artikel over deze prachtige vogel. Je kunt hem hier bestellen.

Roots Vogelfestival Ben jij net zo gek op vogels als wij? Kom 14 september naar het Roots Vogelfestival in de Biesbosch om de grauwe klauwier, zee- en visarend en duizenden andere vogels te zien en te horen! Klik hier voor meer informatie en tickets.

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...