De plantenpracht van Menorca (reisreportage)

Marloes Blom

9 mei 2023 .

Menorca

Menorca is het groenste eiland van de Balearen. Het kent heel bijzondere landschappen en 1.400 plantensoorten, waaronder bijzondere orchideeën. Natuurfotograaf Edwin Giesbers neemt je in mee naar dit Unesco Biosfeerreservaat in een fraaie fotoreportage.

De Balearen, een eilandengroep in de Middellandse Zee aan de oostkant van het Spaanse vasteland, bestaat uit zes eilanden: Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en de veel kleinere eilandjes Dragonera en Cabrera. Vooral Menorca trekt jaar op jaar talrijke wandelaars en natuurliefhebbers, die volop aan hun trekken komen vanwege de rust, natuurpracht, prima wandelpaden en bijzondere landschappen.

Al 30 jaar is Menorca een Unesco Biosfeerreservaat en een groot deel van het eiland is beschermd natuurgebied. Het wordt gekenmerkt door heuvelachtig, wild begroeid landschap met kloven en ravijnen en een rotsachtige kustlijn die her en der onderbroken wordt door kleine baaien. Menorca kent maar liefs 1.400 soorten planten, waaronder prachtige wilde gladiolen en bijzondere orchideeën. April en mei zijn de ideale maanden om het eiland te bezoeken, want dan staan veel van deze planten in bloei en is de temperatuur nog aangenaam.

De balearenorchis is een kleine, sierlijke orchidee.

Rode rotsformaties

Menorca staat synoniem voor maagdelijke stranden en helder turquoise water. Het eiland telt in totaal 197 stranden, variërend van brede zandstranden tot kleine, idyllische baaien, omsloten door rotsen en dennenbomen. Vaak zijn ze goed bereikbaar, maar voor sommige moet je even een stukje wandelen. En dat is niet bepaald een straf als de route via een mooi wandelpad door het bos of langs een grillige kust voert. Neem Cala Pregonda, dat wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van Menorca. Het ligt afgelegen aan de noordkust van het eiland en is gelegen aan een baai, goed beschermd door de twee kleine eilanden Illot en Esculls de Pregonda.

Om bij Cala Pregonda te komen, kun je parkeren bij het strand Binimella. Vandaar is het een halfuur lopen door fraai landschap langs de kust. Eenmaal bij Cala Pregonda aangekomen, is het uitzicht adembenemend. Ook de beroemde songwriter, musicus en producer Mike Oldfield kon ooit het strand waarderen: op de hoes van zijn vierde album, Incantations uit 1978, prijkt Cala Pregonda, met op de achtergrond prachtig roodgekleurde rotsformaties waar de golven met kracht tegenaan beuken. De bijzonder gevormde rotsen zijn door erosie ontstaan en vormen een mooi kleurcontrast met de kleinere rotsblokken in het ondiepe water langs de oever, die met de felgroen gekleurde algen zijn begroeid. Planten groeien er verder nauwelijks op de rotsen, behalve de zeekamille. Hiervan staan op verschillende plekken bosjes in bloei met madeliefachtige bloemen, als een soort versiering op de verder kale rode rotsen.

Toefjes zeekamille sieren de kale rode rotsen.

Te voet op verkenning

Voor natuurliefhebbers is een bezoek aan natuurpark s’Albufera des Grau een aanrader. Het 51 km2 grote park, in het noordoosten van Menorca, bestaat uit een waterrijk gebied met moerassen, lagunes en poelen. De naam van het park is ontleend aan het Arabische woord Al-Buhayra, wat lagune betekent. Het bezoekerscentrum is tevens startpunt voor drie wandelroutes. Wandelend kun je het natuurpark prima verkennen. Het staat vooral bekend om zijn vogelrijkdom; er komen meer dan 200 soorten voor, reden genoeg om de verrekijker bij de hand te houden.

Uitkijkend over natuurpark s’Albufera des Grau.

Het vervolg van deze reis- en fotoreportage lees je in Roots mei.

Tekst en foto’s: Edwin Giesbers

Meer lezen

De tien grootste meren van de wereld bevinden zich op verschillende continenten. Het zijn unieke en kwetsbare ecosystemen met een duizelingwekkende hoeveelheid water, en een gigantische biodiversiteit. Ze bevatten enorme gas- en olievelden, of leveren (wellicht) een antwoord op hèt grote evolutievraagstuk. Dit zijn qua oppervlakte de tien allergrootste meren van de wereld – en hun rijkdommen en kwetsbaarheden.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...