De mooiste plekken van Frankrijk: 3x adembenemende natuur

Marloes Blom

5 June 2024 .

mooiste plekken Frankrijk

Frankrijk herbergt de mooiste en meest gevarieerde natuur van Europa, aldus de redacteuren van Roots. In Roots juni daarom een uitgebreid dossier met maar liefst 10 adembenemende bestemmingen in Frankrijk. Online tippen we vast 3 van de mooiste plekken in Frankrijk.

1 Lac du der: duizenden kraanvogels

Lac du Der is een van de mooiste plekken in Noord-Frankrijk. Tijdens de herfst strijken in en rond het Lac du Der tienduizenden kraanvogels neer die je hier goed kunt zien en vooral horen. Een kippenvelmoment dat je niet snel vergeet!

Kruu-kroe-krrroe, klinkt het van alle kanten als de avondschemering daalt over het Lac du Der. De lucht ziet kan er grijs zijn van de honderden, soms zelfs duizenden overvliegende kraanvogels die dit meer tijdens de herfsttrek naar het zuiden gebruiken om er te rusten. Het is dan ook dé plek om deze mythische vogel waar te nemen. Zelf niet-vogelaars raken betoverd door deze majestueuze grijze verschijning. Met een lengte van 120 centimeter en spanwijdte van 200 centimeter kun je niet om ze heen. De reis die de kraanvogels jaarlijks afleggen spreekt tot de verbeelding.

’s Zomers bivakkeren ze in Noord-Zweden, Finland en Rusland en in de herfst vliegen ze via Duitsland, de Ardennen en de Franse Champagne-streek over de Pyreneeën naar het Spaanse Extremadura; juist in het najaar trekken ook veel jonge vogels mee, die je herkent aan het ontbreken van de zwart-wit-rode koptekening. Daar blijven ze tot begin februari, waarna ze weer richting het noorden vertrekken, ook weer via het Lac du Der.

Lees ook: kraanvogels fotograferen, zo pak je dat aan.

Gebiedspaspoort

  • Van 21 t/m 24 november staat het dorpje Montier-en-Der vier dagen lang in het teken van een laagdrempelig feest van de natuurfotografie. Info: festiphoto-montier.org.
  • Bij laagwater worden wel duizenden stronken van ooit gekapte eiken zichtbaar. Een heel surrealistisch en fotogeniek beeld.
Tijdens de herfst strijken in en rond het Lac du Der tienduizenden kraanvogels neer. Foto: Getty Images

2 Pyreneeën: bergreuzen en een bres

Door Unesco benoemd tot werelderfgoed ligt het nationale park Pyrenées Occidentales in het hart van de Pyreneeën op de Frans-Spaanse grens. Bergreuzen van ruim 3.000 meter, watervallen, een lieflijk keteldal… Hoofdredacteur Caroline Vogel wil zo weer terug, naar wat ze een van de mooiste plekken in Zuid-Frankrijk vindt.

Het is alweer zo’n 15 jaar geleden dat we er waren, maar onze vakantie naar het hart van de Pyreneeën staat me nog helder voor de geest. Onze uitvalsbasis is Gavarnie, een dorp in het keteldal Cirque de Gavarnie. Deze cirque bestaat uit een natuurlijke arena met steile rotswanden en toppen boven de 3.000 meter. Vanuit het dorp wandelen we de uitdagende heen-en-weerroute van 10 kilometer naar berghut Sarradets, met uitzicht op Brèche de Roland.

De route loopt eerst langs de rivier de Gave, waar je kans maakt op een waterspreeuw. Na het bereiken van het Hotel du Cirque de la Cascade heb je al een fenomenaal uitzicht. Daarna gaat de route de bergen in. We steken een wilde beek over, die tussen de rotsen stroomt, lopen langs steenmannetjes en over de rand van een ijsveld. Vlak voor we de berghut bereiken, zien we in de verte al de bres. Via deze opening in de bergkam kunnen wandelaars met goede klimbenen de oversteek maken naar Spanje. Wij laten deze uitdaging aan ons voorbijgaan. Vanaf het terras bij de berghut kijken naar de wandelaars die als mieren richting de bres op 2.807 meter lopen, is ook een beleving.

Gebiedspaspoort

  • Vanuit Gavarnie zijn ook minder zware routes te lopen, zoals een heen-en- weerroute naar de voet van de Grande Cascade de Gavarnie, een waterval van 423 meter (en een van de hoogste van Frankrijk).
  • Dieren onderweg: waterspreeuw, vale gier, lammergier, steenarend, rotszwaluw, grijze gors, citroensijs, Pyreneese gems, alpenmarmot en nog heel veel meer.
  • Neem voor de planten onderweg een veldgids mee, er staan er veel: van steenbreek tot Turkse lelie.
Deze cirque bestaat uit een natuurlijke arena met steile rotswanden en toppen boven de 3.000 meter. Foto: Getty Images
De lammergier kun je onderweg tegenkomen. Foto: Getty Images

3 Massif des Callanques: de fjorden van de Mediterranée

Ook zéker een van de mooiste plekken in Zuid-Frankrijk is Massif des Callanques. Het vissersplaatsje Cassis is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan het Massif des Calanques, het enige nationale park van Frankrijk in stedelijk gebied. Het ligt immers pal naast de havenstad Marseille, de tweede stad van Frankrijk.

Je kunt er op meerdere manieren komen. Per kano (te huur in de haven), per bateau (te boeken in de haven), of te voet. Wij doen het laatste en vertrekken om 8 uur met een rugzak vol water en eten en volgen eerst de rood-witte markering van de GR en later de bewegwijzering die op de stenen is geschilderd. Tijdens de klimmetjes is het pittig, maar na elke klim volgt bijna altijd de beloning en vandaag zeker: vooral calanques Port Pin en d’En Veau zijn prachtig, met zingende cicades, de geur van de pijnbomen, de kalkstenen rotsen en het azuurblauwe water.

De route gaat op en neer, want je gaat eerst omhoog de rotsen op en om bij het water te komen moet je weer naar beneden. Tijdens onze route van 10 kilometer hebben we 378 hoogtemeters overbrugd.

Nog een laatste wandeltip: een wandeling over de rand van de hoogste klifkust van Frankrijk: Cap Canaille. Met uitzicht over Cassis en de calanques.

Gebiedspaspoort

  • In juli en augustus is vooraf een plek reserveren noodzakelijk (zie ‘Meer info’), ga dus buiten het hoogseizoen, ook om de drukte te ontlopen.
  • Bij de excursieboot vanuit Cassis kun je kiezen uit drie, vijf of acht calanques. Tip: ga voor drie of vijf, dat is voldoende.
  • Bij harde wind varen er geen boten en in de zomer kan het park gesloten worden in verband met brandgevaar.
  • Aleppodennen gedijen hier goed op de rotsgrond en voorkomen erosie.
  • Op land leven 140 beschermde planten­ en diersoorten en in zee 80 beschermde soorten.
Mooiste plekken Noord-Frankrijk
Het azuurblauwe water in calanque Port Pin. Foto: Getty Images

Meer lezen

  • Het natuurpark Viroin-Hermeton ligt in een wat onbekender hoekje van de Belgische Ardennen, aangeschurkt tegen de Franse grens. Het gebied wordt gekenmerkt door bijzondere geologie en een daardoor unieke flora en fauna. Het biedt wandelpaden waar fraaie vergezichten menig oh-en-ah moment oproepen, blijkt uit een (veel te korte) verkenning.
  • Menorca is het groenste eiland van de Balearen. Het kent heel bijzondere landschappen en 1.400 plantensoorten, waaronder bijzondere orchideeën. Natuurfotograaf Edwin Giesbers neemt je in mee naar dit Unesco Biosfeerreservaat in een fraaie fotoreportage over Menorca.
  • Het is er donker en vaak koud, en ze herbergen onnoemelijk veel geheimen. Geen wonder, gezien die enorme dieptes. Dit zijn de 10 diepste zeeën en oceanen. Het meten en verkennen van die dieptes vergt een sterk staaltje techniek: hoe dieper je afdaalt, hoe hoger de druk.

Foto bovenaan: Getty Images
Tekst: René Alblas, Paul Böhre, Daniël Mulder, Caroline Vogel

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws