Dit jaar wordt voor de 19e keer de Tuinvogeltelling georganiseerd. Van vrijdag 28 t/m zondag 30 januari kun je weer plaatsnemen in je tuin of op je balkon en meedoen aan het grootste burgeronderzoek naar de natuur van Nederland. Zet de voedertafel klaar, hang de vetbollen op (zonder netje) en tel mee! Vorig jaar deden maar liefst 200.000 mee, daarmee brak het alle records.
Vogels tellen in 3 stappen
Meedoen met de telling is simpel: gedurende een halfuur tel je alle vogels die neerstrijken in je tuin of op je balkon en de resultaten geef je door via www.tuinvogeltelling.nl of de Tuinvogels-app. Vogels die alleen maar overvliegen tellen niet mee.
Foto: Peter van Wieringen
Noteer alle waarnemingen van een soort. Tel de waarnemingen van eenzelfde soort niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in jouw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je 5 koolmezen door.
Jouw telling geef je door op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari 2021. Vanaf vrijdagochtend staat het telformulier klaar, geef je telling uiterlijk maandagochtend 31 januari vóór 12:00 uur door.
Tips voor tellers
- Zie je veel vogels tegelijk en is het lastig om ze te tellen? Maak een foto met je smartphone zodat je ze achteraf rustig kunt tellen.
- In de ochtend zijn de vogels het meest actief, het ideale moment dus om ze te tellen.
- Wat is ook alweer het verschil tussen een sperwer en een havik? Klik hier voor herkenningstips.
- Bereid je voor en bekijk hier alvast de 25 meest voorkomende tuinvogels.
- Je hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.
- Zorg voor voedsel in je tuin, want dan is de kans groot dat je gemiddeld 8 vogels meer ziet. Met een vetbol (zonder netje, want daar kunnen ze in verstrikt raken), een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel help je de tuinvogels al enorm. Wie goed voert zal dus meer vogels in de tuin zien. Misschien komt de grote bonte specht wel langs! Het aantal grote bonte spechten groeit in ons land en daardoor wordt hij ook elk jaar vaker tijdens de Tuinvogeltelling gezien.
- De top 3 bestond vorig jaar uit de huismus, koolmees en pimpelmees. Dit jaar is het Jaar van de Merel, een jaar waarin extra onderzoek wordt gedaan hoe het met de merel gaat. Dat is nodig, want het aantal merels is de laatste jaren met bijna 30% afgenomen. Daarom roept Vogelbescherming Nederland dit jaar iedereen op om extra op de merel te letten.
Nog meer natuur
Nog meer leuke weetjes over vogels vind je in het nieuwe februarinummer van Roots. Bestel deze eenvoudig online. Je krijgt het nummer dan zonder verzendkosten thuisgestuurd.
Foto bovenaan: Sammy Houssin