Het gaat bar slecht met insecten dus ze hebben onze hulp nodig. Met een intieme insectenexpositie hoopt Natuurmonumenten mensen ertoe te bewegen méér te doen voor die o zo belangrijke friemelbeestjes. Aan de beelden zal het niet liggen, die zijn groots en meeslepend. Je kunt ze vanaf juni zelf gratis bewonderen, de expositie is te zien in verschillende steden.
Woningnood onder de insecten
Deze foto-expositie is slechts een van de manieren waarop aandacht wordt gevraagd voor de insecten. Dat is dan ook enorm hard nodig, zo onderstreept Natuurmonumenten: ‘De afgelopen 30 jaar is al driekwart van de totale insectenpopulatie verdwenen. De gevolgen daarvan zijn ook voor andere dieren en planten rampzalig. Ons ecosysteem is een prachtig, maar kwetsbaar geheel en om dat gezond en intact te houden, hebben we ook insecten hard nodig.’
Vooral buiten natuurgebieden kampen insecten met steeds minder leefruimte. Oorzaak: in rap tempo verdwijnende rommelhoekjes en rafelrandjes, heggen, slootkanten en rijen bomen. Nederland lijkt zo groen maar is in feite verdroogd en strakgetrokken, aldus Natuurmonumenten. Met rampzalige gevolgen. Niet alleen voor insecten, maar logischerwijze ook voor de vele insecteneters en de bloemen, gewassen en bomen die afhankelijk zijn van insecten voor bestuiving. Inclusief de vele gewassen die op ons bord belanden.
10x grootse insecten
Met 10 foto’s is de expositie beperkt van omvang, maar de beelden zijn allesbehalve klein. Insecten zoals meikever en waterjuffer zijn levensgroot afgedrukt, en van heel dichtbij in beeld gebracht. Een doelbewuste tactiek van Natuurmonumenten, die op die manier emotie hoopt op te wekken bij bezoekers en passanten. En hen, uiteraard nog veel belangrijker, wil inspireren tot concrete insectenhulp.
De insectenexpositie is in de buitenlucht en is gratis te zien in verschillende steden door heel Nederland. Op vrijdag 4 juni was hij te zien in Rotterdam. Op 18 juni volgt Groningen en daarna is de expositie te zien in – vooralsnog onbekende – andere steden.
Foto’s én handtekeningen – minstens 80.000
Natuurmonumenten richt zich via particulieren ook expliciet tot gemeentes. Om gemeentes over te halen tot een meer insectenvriendelijk groenbeheer kan iedereen deze petitie ondertekenen. Daarbij vul je je eigen postcode in, en spoor je zo dus concreet je eigen gemeente aan om meer te doen voor insecten. En bijvoorbeeld te stoppen met rigoureus maaien. Op die manier krijgen planten en dus insecten meer leefruimte. De petitie kon vanaf 4 juni worden ondertekend en dat is inmiddels al ruim 5000 keer gedaan. Hier lees je de volledige petitietekst – met daarin liefst 18 concrete insectenvriendelijke maatregelen volgens de boswachters van Natuurmonumenten.
Meer insectenhulp
- Roots zette eerder deze 5 concrete insectenvriendelijke maatregelen op een rijtje
- Met het project ‘Maai Mei Niet’ werd iedereen opgeroepen de hele maand mei (een deel van) het gazon niet te maaien. Het mag dan inmiddels juni zijn – blijf vooral delen van je gazon níet maaien. Je maakt er verschil mee in het (over)leven van menig insect.
- Ben je geïnspireerd door die prachtfoto’s? Ook Roots lezers maken prachtige close-ups van insecten. Je ziet ze voorbijkomen op Instagram – check @roots_nl. Check dan meteen ook even het inspirerende account van onze eindredacteur en macro-fotografe Lia van Looij @shot_of_softness – voor intieme portretten van onder andere het oranjetipje.
BRONNEN: GARDENERS CREATIVE AGENCY | NATUURMONUMENTEN
FOTO’S: NATUURMONUMENTEN