Sinds donderdag 20 oktober ligt de nieuwe Roots van november bij abonnees op de deurmat én in de winkel. In dit nummer lees je o.a. over de rentree van de zilverreiger, geheimen van giftige dieren en gaan we herfstwandelen in Brunsummerheide & Drents-Friese Wold. Lees je mee?
In de ban van paddenstoelen
Toen Michel Beeckman twee jaar oud was en een memoryspel kreeg, raakte hij in een staat van grote opgewondenheid. De reden: het plaatje met de paddenstoel. Dat was de opmaat naar een levenslange obsessie met de bekendste verschijningsvorm van schimmels.
Tekst Marjolein van Rotterdam
Het spel heeft hij nog. Michel Beeckman laat de foto van het houten memoryspel zien op zijn telefoon. Versleten blokjes, maar de paddenstoel is nog duidelijk herkenbaar. “Toen mijn ouders met mij het bos in gingen om de paddenstoel van het plaatje te zoeken, duurde het een tijd voor we precies die paddenstoel vonden. Pas toen het eekhoorntjesbrood was gevonden, was het goed.”
3x typisch schimmels
- Ongeveer de helft van de biomassa in de bodem bestaat uit mycelium van mycorrhizaschimmels, de ‘vriendjes’, schimmels die samenwerken met planten.
- Honingzwammen kunnen myceliumnetwerken hebben van kilometers lang en duizenden jaren oud. De grootste is gevonden in het Malheur National Forest van Oregon. Het schimmeldradennetwerk van het exemplaar beslaat een oppervlak van 880 hectare.
- Nederland telt tussen de 5.500 en 6.000 paddenstoelen, en dan zijn nog lang niet alle soorten bekend. Wereldwijd zijn er rond de 1,5 miljoen soorten fungi, waarvan momenteel slechts een magere 15 procent is beschreven.
Nieuwsgierig naar nog meer typische schimmel weetjes en de avonturen van paddenstoelenexpert Michel Beeckman? Het hele artikel lees je in het nieuwste nummer van Roots dat je hier eenvoudig bestelt.
En verder nog in de nieuwe Roots van november 2022:
- Waarom bomen booming zijn
- Fotohut: bosvogels in beeld
- Sterren kijken met Govert Schilling
- En nog veel meer!
Foto bovenaan: Ernst Kremers