Het is nog februari, maar de lente lonkt. Met Roots maart haal je ‘m vast een beetje in huis! Een voorproefje van de onderwerpen, van wandelen tot fotografie.
We wandelen op West-Terschelling en in de Dordtse Biesbosch. Ook in deze Roots vind je weer volop vogels, met hotspots van de roodborsttapuit, een uitgebreid portret van de havik en een ‘In de ban van’ over pinguïns. Verder staan we stil bij het zeehondenmysterie in de Waddenzee en bij de werelderfgoedstatus van diezelfde zee. Fotografie komt uiteraard ook aan bod, met lezersfoto’s van vogels in de tuin, en de winnaars van de Cupoty-wedstrijd. Dat en meer in Roots maart! Een voorproefje: drie onderwerpen uitgelicht.
Hotspots van de roodborsttapuit
Vanaf februari en maart hebben roodborsttapuiten het druk: baltsen, een nest maken, eieren uitbroeden en voedsel verzamelen. Ze zitten vaak op een uitkijkpost te zingen of naar insecten te speuren. Zo kun je ze vrij gemakkelijk zien. Plus: zó gaat het met de roodborsttapuit.
Waddenwandelen op West-Terschelling
Wie zijn innerlijk kompas volgt op West-Terschelling, wordt als vanzelf aangetrokken door de Noordsvaarder en het Noordzeestrand. De roep noordwaarts blijkt onweerstaanbaar. Voor de trekvogel, de poolreiziger én de wandelaar.
Bekijk ook vast deze impressie op video.
Zeehondenmysterie in de Waddenzee
In de Waddenzee is iets vreemds aan de gang. Het aantal gewone zeehonden neemt af, hoewel er elk jaar duizenden pups worden geboren. Tegelijkertijd neemt de grijze zeehond, de grote broer van de gewone, in aantal toe. Hoe kan dat? Roots sprak erover met zeehondenonderzoeker Sophie Brasseur.
Foto bovenaan: Ernst Kremers