In deze editie alles over (hoe er weer hoop gloort voor) de grutto. Verder meer over de fluiter, podcastvogel van de maand, en de wespendief. We verkennen avontuurlijke routes in de Schoorlse Duinen en het Veerse Bos, en blijven ook dichtbij huis: de biodiversiteit in eigen tuin. Dit en meer, in Roots mei. Drie onderwerpen lichten we vast even uit.
Door de Schoorlse Duinen: Vogels kijken van duintop tot duintop
Roots-redacteur Paul Böhre kent de Schoorlse Duinen als zijn broekzak. Hij stippelde er een route uit waarlangs je weinig wandelaars tegenkomt, maar wel veel vogelsoorten en unieke vergezichten vanaf de hoogste duinen van Nederland.

Een geoliede mierenmachine
Rode bosmieren zijn met velen en bouwen samen de grootste nesten die we in het insectenrijk kennen. Eendracht maakt macht, is hun devies. Tezamen strijden ze voor hun kolonie, melken ze bladluizen, vangen ze duizenden insecten en bouwen ze aan hun nest. Bioloog en fotograaf René Krekels volgde jarenlang hun drukke leven en laat zien hoe de rode bosmieren het jaar doorbrengen.

De fluiter: citroengeel pareltje
Veel vogelaars gaan aan het einde van de lente op zoek naar de fluiter. Het is altijd weer een magisch moment om dit prachtige citroengele zangertje voor het eerst te horen, met zijn kenmerkende parelende zang in een frisgroen bos vol nieuw leven. Telkens als je de fluiter hoort krijg je kippenvel!

Foto bovenaan: Marcel van Kammen