Nu verkrijgbaar: Roots oktober

Marloes Blom

23 September 2024 .

Roots oktober

In Roots oktober is het goud in de natuur dat blinkt, van de goudplevier tot de gouden zwam. We maken mooie herfstige wandelingen rond bergbeek De Noor en in Luxemburg, en tippen hotspots van de aardster. Podcastvogel van de maand is de zilvermeeuw, en de lezersfoto’s hebben het thema roze en paars. Dit en meer, in Roots oktober! We lichten vast drie onderwerpen uit.

In het spoor van een bergbeek: grenswandelen rond De Noor

De Noor is slechts een klein stroompje, maar drukt zijn stempel groots op het landschap. Van borrelend water tot bekoorlijke vergezichten en meerdere kastelen, deze wandeling heeft het allemaal. Extra leuk: je wandelt afwisselend door Nederland en België.

Bekijk ook vast deze video van onze wandeling rond De Noor.

Het Noordal, met drassige hooilanden, moerasbos en droge hellingen. Foto: Bob Luijks

Podcastvogel van de maand: de zilvermeeuw

De zilvermeeuw is voor iedereen een bekende vogel. Je ziet hem op het strand, langs de grote rivieren of rond plekken waar mensen voedsel laten slingeren. Zijn geluid is zó bekend dat er zelfs kampioenschappen voor zijn: het EK meeuwenschreeuwen.

zilvermeeuw
In het winterkleed zijn de kop en borst van de zilvermeeuw vlekkerig gestreept. Foto: Paul Böhre

Gouden tijden: schitterende natuur

Goud is meer dan een kostbaar metaal. Het is ook een kleur die overal opduikt in de natuur, vooral in de herfst. Van de glanzende veren van de goudplevier tot het warme oktoberlicht dat door goudgeel herfstblad valt: de glans van goud werkt betoverend.

In onze contreien zijn meer dan 4.000 keversoorten te zien. De bekendste is ongetwijfeld het (zevenstippelig) lieveheersbeestje. Een van de mooiste is de veel minder bekende gouden tor: een echte blingblingkever met fraai goudgroengekleurde dekschilden (zoals op deze foto’s goed te zien is). Foto: Getty Images

Foto bovenaan: Yves Ellen Zielinski Jackers

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws