Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines


Ochtendconcert

redactie

28 maart 2012 .

Veel zangvogels beginnen in de lente rond zonsopkomst uit volle borst te zingen. En iedere soort heeft daarvoor een vaste begintijd.

Het is een van de mooiste natuurspektakels van de lente: het vogelconcert dat buiten in alle vroegte losbarst en waar je in je bed lekker naar kunt luisteren. Toch loont het om eens heel vroeg uit de veren te gaan. Want als je de zang per soort noteert, zul je verbaasd staan. Iedere soort heeft een vaste begintijd. Je kunt er de klok op gelijk zetten … Dit zijn de eerste drie ochtendzangers:

0.30 uur – Nachtegaal
ZANG: niet eens zo melodieus, wel mooi helder. Meeste strofes zijn kort, krachtig en gevarieerd. Overbekend zijn de kenmerkende gedeeltes van wel vijf seconden met langgerekte in toon en volume oplopende uithalen. De pauzes tussen het zingen duren circa 4 tot 5 seconden.

 

4.45 uur – Gekraagde roodstaart
ZANG: is samen met de nachtegaal de eerste vogel die zingt. Begint met melancholieke strofe van zo’n 2 à 3 seconden die zich het beste omschrijft als ‘zieie-je-me-niet’? Daarna volgt een nabrabbel met een hoog toontje, gevolgd door wat lagere tonen. Imiteert soms andere vogels.

 

4.56 uur – Veldleeuwerik
ZANG: zingt het liefst als er voldoende warmte in de lucht is. Hij gebruikt dan namelijk de opstromende lucht voor zijn zangvlucht, waarbij hij al fladderend spectaculair de lucht in klimt. In het voorjaar begint hij al vroeg op de dag. Het eerste licht is immers snel zichtbaar in het open veld.

 

Het complete zangvogeloverzicht vind je in het aprilnummer van Roots, dat vanaf vrijdag 29 maart in de winkel ligt.