Opnieuw minder muskusratten gevangen

Adinda van Kuijk

30 januari 2020 .

muskusratten

Het gaat goed met het terugdringen van de muskusratten. Net als in 2018 zijn er opnieuw minder muskusratten gevangen in Nederland. In 2019 zijn er ruim 3.000 minder gevangen. Dit is een daling van 6 procent. En dat is een goed teken volgens de Unie van Waterschappen. Het betekent namelijk dat ze goed op koers zijn om de populatie onder controle te krijgen. 

Dalende lijn

De waterschappen vangen opnieuw minder muskusratten, omdat er simpelweg steeds minder zijn. In 2018 zijn er 53.511 muskusratten gevangen, in 2019 nog maar 50.319. Het aantal gevangen dieren neemt al jaren af. Dit betekent dat de grote inspanningen en een actieve vangststrategie van de waterschappen zijn beloond.

Gevaarlijk voor dijken en oevers

Muskusratten zijn knaagdieren van zo’n anderhalve kilo. Van oudsher horen ze niet in Nederland thuis. Ze hebben hier geen natuurlijke vijanden en zijn door menselijk handelen in Nederland beland.

opnieuw minder muskusratten gevangen

Muskusrat. Beeld: iStock

Muskusratten, maar ook de beverratten, zijn schadelijk voor de dijken en biodiversiteit. Ze maken bijvoorbeeld holen en gangen in dijken en ze verstoren natuurlijke leefgebieden. De waterschappen hebben bijna 400 gespecialiseerde muskus- en beverratbestrijders in dienst. Als zij er niet geweest zouden zijn, neemt de populatie snel toe.

Nieuwe technieken

Dit jaar gaan de waterschappen aan de slag met nieuwe technieken. Door middel van deze nieuwe technieken, die uitgerust zijn met beeldherkenning, worden alleen muskus- en beverratten gevangen. Daarmee wordt bijvangst van andere dieren voorkomen. Met environmental DNA-technieken (eDNA) kunnen DNA-sporen van de dieren worden ge­vonden in watermonsters. Daarmee wordt bepaald of er muskus- of beverratten in het gebied zijn, en zo ja, waar in het gebied.

Het aantal beverratten nam in 2019 af met 14 procent. Ruim 95 procent van de vangsten vindt plaats langs de grens met Duitsland, hier leven de meeste beverratten.

Knaagdieren

Wil je meer weten over de muskusrat? Klik dan hier.
Vind je knaagdieren leuk? Hier lees je hoe snel de tanden slijten door al het geknaag en hier hoe harig een bever is. Leuke weetjes, toch?

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...