Afgelopen nazomer gebeurde iets heel opmerkelijks: na een flink aantal magere jaren qua aantallen vlogen er ineens opvallend veel landkaartjes. Eindelijk positief nieuws over vlinders, en ook nog eens over een hele bijzondere!
Het landkaartje, een mooie vlinder, verscheen pas in Nederland in de veertiger jaren van de vorige eeuw. Langzamerhand hebben ze heel Nederland veroverd. Maar Groot-Brittannië bijvoorbeeld, is nog niet bereikt. Het was toentertijd al een vlinder die twee generaties had, bijzonder genoeg in twee verschillende kleurvariaties. De voorjaarsgeneratie, die in april en mei vliegt, is oranje van kleur met wat donkere vlekken en lijnen. Uit de eitjes die de vrouwtjes van deze generatie afzetten, komen in de zomer uiteindelijk zwarte vlinders met een witte band over de vleugels.
Waar te zien?
Je vindt dit vlindertje vooral in ruigten en op graslanden in de buurt van vochtige bossen, heggen en houtwallen, open plekken in het bos en bosranden; ook tuinen en parken. Het leefgebied van de voorjaars- en zomervorm verschilt enigszins. In het voorjaar is de vlinder vooral op halfopen plaatsen nabij het bos te vinden, bijvoorbeeld in de bosrand. ’s Zomers vliegen ze ook op meer schaduwrijke plaatsen, zoals in het bos. De rupsen leven op brandnetels op beschaduwde en zeer vochtige plaatsen, zoals langs beken of in donkere bosranden.
Opvallend veel landkaartjes
Tegenwoordig vliegt er laat in de zomer/begin van het najaar soms zelfs nog een derde generatie, en bijzonder genoeg dit najaar massaal! Op sommige plekken zijn zelfs 75 tot 100 exemplaren gemeld. Heel apart, want zowel de voor- als zomergeneratie was niet opvallend talrijk. Qua kleur komen ze overeen met de zwart-witte zomergeneratie, alleen is de witte band vaak wat meer crème gekleurd en niet zo helderwit. De vlinders die nu vliegen, zullen zich de komende weken voortplanten en de poppen gaan de winter in, waaruit volgend voorjaar weer oranje landkaartjes tevoorschijn komen. Nu maar afwachten hoeveel!
Check Waarneming.nl waar de landkaartjes recent nog gezien zijn.
Meer informatie over het voorkomen en kenmerken lees je op Vlinderstichting.nl.
Aanrader voor beginnende vlinderaars: Zakgids Vlinders van de Benelux.
Een andere vlinder die de laatste jaren steeds vaker wordt waargenomen is de keizersmantel.
Foto bovenaan: Paul Böhre