Opvallend veel papegaaiduikers aangespoeld

Paul Bohre

7 December 2021 .

cof

Langs de Nederlandse kust zijn de afgelopen twee weken opvallend veel papegaaiduikers aangespoeld. Tot nu toe meer dan twintig. In de meeste gevallen waren de dieren dood, maar een levend exemplaar is opgevangen en wordt nu verzorgd bij Ecomare op Texel.

De meeste dode dieren werden gevonden in Noord-Nederland, aldus onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Onder meer op het strand van Vlieland, Texel en Ameland werden vogels gevonden. Roots redacteur Paul Böhre vond er zondag een bij Camperduin op het strand.

Opvallend veel aangespoelde papegaaiduikers

De op Texel gevonden vogel is nog niet helemaal volwassen wat te zien is aan de lichte poten en weinig gekleurde snavel. Foto Ecomare

 

Levende vogel

Het enige dier dat nog in leven was, is naar Ecomare op Texel gebracht. De ongeluksvogel krijgt vier keer per dag sondevoeding. Wel bieden de medewerkers hem visjes aan, in de hoop dat hij weer zelf gaat eten. Een speciale warmtelamp zorgt dat hij zijn energie kan besteden aan beter worden. Dinsdagmiddag is hij ontwormd, hopelijk helpt dat hem om weer meer aan te komen. Dat is niet meteen gedaan omdat het toch gif is en belastend voor het kwetsbare lichaam.

 

Opvallende veel aangespoelde papegaaiduikers

De dichtstbijzijnde broedplekken liggen op de Farne Islands voor de kust van Schotland. Foto Paul Bohre

Europese pinguïn

Papegaaiduikers zijn zeldzaam voor de Nederlandse kust. De vogels lijken door hun zwart-witte verenkleed wel wat op een pinguïn, maar de poten en snavel zijn in het broedkleed fel gekleurd. Ze broeden op de rotsachtige kusten en eilanden van Groot-Brittannië en rondom de Atlantische Oceaan. In de winter dobberen ze vooral ver op zee. De papegaaiduiker is beschermd en neemt volgens Vogelbescherming Nederland in aantal af door klimaatverandering en verstoring van broedgebieden.

 

Opvallend veel papegaaiduikers aangespoeld

Volgens Ecomare is het bijzonder dat er zoveel papegaaiduikers aanspoelen op de Nederlandse stranden. Het opvangcentrum heeft eerder alleen in 2017 zo’n vogel binnengekregen en met succes laten herstellen. De dierverzorgers zijn voorzichtig positief over het herstel, aldus Ecomare.

Waarom er ineens meer dan twintig papegaaiduikers zijn aangespoeld is nog onduidelijk. Eerder spoelden dit jaar al bijna 200 bruinvissen aan, en vele honderden zeekoeten. De dode papegaaiduikers zijn naar het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) gebracht. Daar proberen onderzoekers te achterhalen waaraan de dieren zijn overleden.

 

Bron en foto header: Ecomare

Hoe zeldzaam is de papegaaiduiker voor de Nederlandse kust?

Wist je dat de hun snavel werkt als een koelsysteem? En meer verrassende feiten over de papegaaiduiker.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het nieuwste Roots Vogelmagazine. Nu zonder extra verzendkosten als je ‘GRATIS’ invult bij de kortingscode.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws