Er zijn deze winter opvallend veel pimpelmezen. Dat is de voornaamste uitkomst van de tuinvogeltelling van afgelopen weekend. De pimpelmees is verrassend op de derde plek geëindigd.
Opvallend veel pimpelmezen
Afgelopen voorjaar kenden de pimpelmezen in Oost-Europa een prima broedseizoen, waardoor ze vervolgens met zo veel waren dat er daar niet genoeg te eten was. In Nederlandse tuinen vinden ze dat wel, zo lijkt het. De pimpelmees is daarmee de op twee na meest getelde vogel, na zijn grotere neef de koolmees en de huismus, die al jaren op 1 en 2 staan in de telling. Pimpelmezen keren dit jaar na een jaartje afwezigheid weer terug in de top 3.
Zachte winter merkbaar
De zachte winter tot zover is vooral merkbaar buiten de top 10. Zo telden opvallend veel mensen een tjiftjaf in hun tuin. Deze insecteneter verlaat Nederland normaal gesproken in de winter. Dat effect is zo sterk dat de roep van de tjiftjaf voor veel natuurliefhebbers zelfs de aankondiging is voor de zomer. Goed nieuws is er ook voor de merel. Dat was ooit de meest voorkomende vogel in Nederland, totdat in 2016 het Usutuvirus keihard toeslag en de populatie enorm afnam. Helemaal vrij van de gevolgen zijn de merels nog niet, maar ze handhaven zich wel weer opnieuw in de top 5 met een ‘min of meer stabiel aantal’, schrijft de Vogelbescherming.
De pimpelmees is misschien wel een van de mooiste vogeltjes in ons land. En altijd fotogeniek. Ook bij de Roots fotowedstrijden meerdere keren verkozen tot Foto van de week, zie hier en hier.
Hier lees je meer over de pimpelmees.
Wist je dat er nog acht andere mezensoorten voorkomen in Nederland en België?