Het Roots-bos in Zaandijk, mede mogelijk gemaakt door 600 nieuwe Roots-abonnees, is geplant. De kinderen van basisschool De Werf hebben de 600 bomen en struiken in de grond gezet. Dit stadsbos, dat is aangelegd via het Tiny Forest-project van IVN, zorgt voor meer dan koelte en biodiversiteit. Kinderen komen via het bos ook sneller in aanraking met natuur. ‘Juf, ik zie een regenworm met een roze kop en een blauw lijf!’
“Wat is dit?”, roept een jongen verrast. Zijn schep stoot op iets hards. Hij probeert nog een keer de schep in de grond te steken om een kuil te graven voor een eikenboompje dat hij moet planten. “Ik heb een bot van een dinosauriër gevonden.” Een paar seconden later. “O nee, het is een stuk boomwortel.” Dan graaft hij fanatiek verder.
Het enthousiasme onder de leerlingen van basisschool De Werf in Zaandijk is groot. Ze mogen namelijk zeshonderd bomen en struiken planten in de hoek van hun schoolplein. Op deze plek komt namelijk het Roots-bos. Dit bos wordt een Tiny Forest, aangelegd volgens het concept van het Instituut voor Natuureducatie (IVN). Dit houdt in dat op 200 m2, het formaat van tennisbaan, zeshonderd inheemse bomen en struiken worden geplant. Op iedere vierkante meter dus drie bomen.
De allerkleinsten, de schep is groter dan ze zelf zijn, worden geholpen door oudere kinderen uit hogere groepen. Alle kinderen mogen een paar bomen planten, maar eerst geven Anne Mara Sillevis Smitt van IVN en Piet Warmerdam van Hoek Hoeveniers een snelcursus bomen planten. Warmerdam houdt de boom op de kop: “Moet de boom zo in de grond?” “Neeeeee”, joelen de kinderen. “En moet de boom zo diep in de grond”, vraagt Sillevis Smitt terwijl ze haar hand halverwege de boom houdt. “Neeeeee!” Na de uitleg worden de boompjes, ze zijn ongeveer 80 tot 100 cm hoog, uitgedeeld en vervolgens zoeken de kinderen een plek. “Zorg dat de wortels helemaal in de grond zitten”, zegt Warmerdam terwijl hij hier en daar even snel bijspringt. “En let op dat je niet op je boom gaat staan.”
Groene schoolpleinen
De gemeente Zaandstad, waar Zaandijk onder valt, ligt boven Amsterdam en telt ruim 150.000 inwoners. “Zaanstad is blij met de komst van alweer het vierde Tiny Forest in onze gemeente”, vertelt wethouder Gerard Slegers, die verantwoordelijk is voor de openbare ruimte in de gemeente. “Het eerste Tiny Forest van Nederland is ook geplant in de gemeente Zaanstad, dat was in Zaandam.”
Door het coronavirus kan de wethouder niet persoonlijk aanwezig zijn bij de opening van het Tiny Forest. “Bijzonder jammer, want juist de komst van meer groen in de vorm van bomen en bosjes in stedelijk gebied juich ik enorm toe”, licht hij telefonisch toe. “Natuur hoort in de stad en kinderen moeten in aanraking komen met zand, modder, insecten en planten. Maar een Tiny Forest is niet alleen goed voor de biodiversiteit en voor schoolkinderen die zo sneller in aanraking komen met natuur, de bomen zijn ook goed voor de wijk. Ze zorgen voor schaduw en vangen fijnstof op. En zo’n bosje past ook perfect binnen ons beleid om schoolpleinen te vergroenen. Wat mij betreft is dit niet het laatste Tiny Forest dat we aanleggen in Zaanstad.”
‘Groei maar lieve boom’
Het Roots-bos ligt in de hoek van het schoolplein. Er lopen schelpenpaadjes omheen, er zijn stukken met houtsnippers en er liggen boomstammen om op te zitten, het zogenoemde buitenleslokaal. De delen waar de bomen komen, zijn omzoomd met palen en dik rafelig touw. Net buiten het hek van de school staan ook nog een paar grote bomen, waaronder een reusachtige wilg.
De complete reportage lees je in de nieuwe Roots. Bij deze extra dikke editie ontvang je ook de Roots Jaarkalender 2021 t.w.v. € 4,99. Bestel snel online, t/m 20 januari 2021 betaal je bij bestelling van dit pakket géén verzendkosten!
Het planten van de jonge bomen is een klein feestje. “Juf, ik zie een regenworm met een roze kop en een blauw lijf!”, roept een meisje. IVN-er Sillevis Smitt: “Heel goed, wormen zijn belangrijk voor een gezonde bodem.” Een ander kind zegt tegen haar: “Is deze kuil diep genoeg?” “Nee, ik zie nog wat wortels boven de grond uitsteken, je moet iets dieper graven. Kun je dat zelf?” Verderop zit een meisje, Lieke heet ze, gehurkt bij haar boompje. “Groei maar lieve boom, groei.”
Na een uurtje of drie staan de bomen, en ook een stel struiken, in de grond. Allemaal inheemse soorten: van wilg tot eik en van meidoorn tot lijsterbes. Aan hovenier Warmerdam de vraag of de kleuters uit groep 1 straks in groep 8 door een echt bos kunnen rennen. “Dat kan al eerder. Over een paar jaar heb je hier een bos van drie tot vier meter hoog.”
Het Roots-bos leeft
In oktober begon Roots de actie: ‘Word abonnee en wij planten voor jou één boom in het Roots-bos’. In korte tijd melden zich zeshonderd nieuwe abonnees en daardoor konden we onze groene droom realiseren. Hartelijk bedankt! De zeshonderd bomen en struiken in het Roots-bos zijn in november, in samenwerking met IVN Natuureducatie, geplant bij basisschool De Werf in Zaandijk. Komende tijd blijven we de ontwikkelingen van het Roots-bos goed volgen.
Meer over kleine bossen
- Lees hier over de groene droom van Roots.
- De Indiase ingenieur Shubhendu Sharma is de geestelijk vader van dit concept. “Na het zien van een TED-talk van hem, heb ik Tiny Forest 2,5 jaar geleden naar Nederland gehaald”, vertelt Daan Bleichrodt van IVN Natuureducatie.