Na zijn succesvolle films over de Oostvaardersplassen, het rivierenlandschap en de Waddenzee is filmer Ruben Smit nu terug met een schitterende grutto film.
De grutto is de nationale vogel van Nederland. Het overgrote deel van de totale populatie broedt hier. Maar door de veranderde technieken in de landbouw heeft deze vogel het steeds moeilijker gekregen. Het aantal grutto’s is drastisch omlaag gegaan.
Het verhaal van de afname van de grutto is dus tegelijkertijd het verhaal van de veranderingen in de landbouw en niet alleen in Nederland. Deze film laat zien hoe hard de grutto moet werken om te kunnen overleven in een wereld van mensen. En over de mensen die hem willen beschermen en hoe moeilijk dat vaak is.
IJsland
De documentairefilm Grutto! laat zien dat de nationale vogel van de weidegronden een groot deel van het jaar niet in Nederland is, maar in Senegal. Ook daar gaat de ‘samenwerking’ tussen mens en vogel niet ideaal. Een verrassend element in de film is het aanpassingsvermogen van de grutto. Doordat het verblijven in Nederland steeds lastiger wordt, hebben de grutto’s hun heil in IJsland gezocht. Daar neemt het aantal grutto’s de laatste jaren sterk toe.
Waarom de grutto als filmonderwerp? In een interview met NRC vertelt Ruben Smit waarom hij zo van dit dier is gaan houden: “Wat ik mooi vind aan de grutto is dat als je er lang naar kijkt, hij een beetje mens wordt. Dan besef je dat biodiversiteit niet alleen betekent een bepaald aantal soorten op een bepaalde oppervlakte, maar dat het levende wezens zijn. Wij zijn als mensen gewend ons te verheffen boven wat dierlijk is. Daardoor ga je met minder respect voor de natuur om. Zo’n grutto laat zien dat je als mens eigenlijk heel dicht bij de natuur staat. Je voelt de liefde van een vrouwtje voor haar kuiken, je voelt de agressie, de uitputting. Zonder antropomorfistisch te worden, kun je toch voelen wat een grutto voelt.”
De film Grutto! is in het hele land te zien.
Kijk hier voor de complete lijst van alle steden waar Grutto! draait.
Een paar beelden uit de film:
Luister ook naar de Roots podcast over grutto’s
Foto bovenaan: Annie Keizer