Afgelopen week heeft het duikteam van Stichting Duik de Noordzee Schoon en stichting De Noordzee tijdens de 10-daagse ‘Expeditie Noord’ een erg succesvolle duik gemaakt. De duik vond plaats in de Doggersbank, een ondiepte gelegen in de Noordzee 350 kilometer noordwestelijk van Nederland. Het was de 11e expeditie sinds de eerste duik in 2011.
Succesvol was de duik omdat er veel zeldzame én nieuwe diersoorten zijn ontdekt die voorheen nog niet in Nederland zijn waargenomen. Eén van de onderzochte scheepswrakken huisvestte maar liefst 84 verschillende diersoorten! Nieuwe aanwinsten waren een drietal naaktslakken: de groene knotsslak, oranje bartelwaaierslak en het spiegeleitje. Een aantal zeldzame vondsten waren de zeeduivel, zeewolf en twee Noordelijke dwergvinvissen.
Het team, bestaande uit ecologen, marien biologen, archeologen, fotografen, filmers en supportduikers is aan boord gegaan om het belang van natuurlijke- en kunstriffen onder de aandacht te brengen. Hiervoor is er op oude scheepswrakken en gezonken productieplatforms gedoken. 29 Mensen hebben in totaal wel 720 uren gedoken! De oude gezonken wrakstukken dienen voor een enorm aantal diersoorten als veilige haven; de tijd staat diep onder water soms echt stil.
Een andere ‘bank’ werd tijdens de expeditie ook bezocht: de Klaverbank. Het gebied staat bekend om zijn vele steenvelden waarop bijzondere dieren voorkomen. Er zijn hier sporen van bodemberoerende visserij gevonden, waardoor het natuurlijke habitat ernstig verstoord was. Het is goed dat de Klaverbank is aangewezen als een beschermd natuurgebied. De toekomstige maatregelen die hierbij horen kunnen een positieve impuls aan dit unieke natuurlijk rif geven.
En dan nog een succes: de duikers hebben een record hoeveelheid oude visnetten weten te borgen, wel 6000kg. De netten vormen een gevaar voor veel vissen, kreeften en krabben. Zeehonden kunnen er ook in verstrikt raken, met vaak de dood tot gevolg. Het microplastic waar de netten van zijn gemaakt zijn heeft ook een negatief effect op het zeeleven. Het komt in de voedselketen terecht en verstoort zo de natuur op grote schaal.
Al met al tien zeer productieve dagen!
foto bovenaan: Cor Kuyvenhoven