Uitbundige winterbloeiers

Paul Bohre

5 januari 2023 .

Door het relatief zachte weer van de laatste tijd kun je nu opvallend veel winterbloeiers vinden. Voor soorten als winterjasmijn, klimop en maagdenpalm is dat gebruikelijk. Maar ook bijvoorbeeld de gaspeldoorn staat nu uitbundig in bloei.

Nederlandse winters zijn over het algemeen zacht en wisselvallig. De meeste planten en bomen reageren hierop door hun bladeren te verliezen en in te dommelen. Bij koude temperaturen en vorst blijven de knoppen veiligheidshalve gesloten. Pas wanneer de temperatuur stijgt in het voorjaar, zullen ze weer ontluiken.

Uitbundige bloeiers

Maar er zijn ook ‘winterharde’ soorten. Planten die zonder kleerscheuren onze winters overleven, hoe streng de vorst ook is. Soorten die de hele winter gewoon groene bladeren blijven houden, en soms zelfs juist in die periode gaan bloeien. De volgende vijf groenblijvende soorten bloeien nu uitbundig.

1. Klimop

Een groenblijvende, houtige klimplant uit de klimopfamilie. ‘Onze’ liaan, die meters hoog kan worden en zich overal aan vasthecht door middel van luchtwortels. Bloeit nu in december, waarna in de lente zwarte bessen worden gevormd die gegeten worden door lijsters. Veel dieren overwinteren tussen de leerachtige bladeren of dorre bladeren op de grond.

2. Maagdenpalm

Een fraaie bodembedekker die vooral groeit aan de voet van bomen en over andere obstakels en ze bedekt met ‘de mantel der liefde’. Dit bladhoudende kruipertje laat zich door niets van de wijs brengen; de paarsblauwe bloemen bloeien doorgaans de hele winter door.

3. Winterjasmijn

Een opvallende verschijning in deze tijd van het jaar: de opvallende gele bloemen van de winterjasmijn. De bloei start in november en gaat door tot het einde van de winter. Hij heeft wel wat zon nodig om goed te bloeien, temperatuurschommelingen deren hem niet.

4. Toverhazelaar

De toverhazelaar bloeit vanaf eind december tot in maart. De in clusters zittende bloemen hebben vier meeldraden en zijn meestal lichtgeel tot heldergeel, maar soms ook rood, oranje en roodbruin. Een bloeiende hazelaar geeft geen krimp, al daalt de temperatuur tot – 25 graden.

5. Gaspeldoorn

Deze gedoornde, groenblijvende struik komt plaatselijk voor op zandgronden, heide of in de duinen. In sommige gebieden is ze erg zeldzaam. Struiken gaspeldoorn vormen een natuurlijke plaats waar herten, reeën en wilde zwijnen beschutting zoeken. Bijen komen veel af op de goudgele, geurende bloemen. De bloemen schieten, wanneer ze worden aangeraakt, stuifmeel op bezoekende insecten af.

Check de site van Floron om meer winterbloeiers te herkennen, scroll op de site naar beneden voor de zoekkaart.?

Ook langs stoepen kom je veel soorten bloeiende planten tegen, let er maar eens op.

Het madeliefje bloeit in zachte winters ook gewoon door. Wijlen Frans Buissink schreef ooit een prachtige ode aan dit fraaie  bloempje.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...