Afgelopen zomer heeft een hop gebroed in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Met zijn parmantige kuif, bonte kleuren en vlindervlucht is deze vogel een tropische verschijning én staat hij hoog op de verlanglijst van menig vogelliefhebber. Deze vogel broedt de laatste jaren weer steeds vaker in Nederland, in 2020 zelfs voor het eerst in West-Nederland.
Tot voor kort was de hop in Nederland (en Vlaanderen) een extreem zeldzame broedvogel. Het enige andere zekere broedgeval deze eeuw in Nederland was in 2012 in Limburg. Hoe anders was dat een eeuw geleden: toen broedde deze prachtige vogel hier nog geregeld, hoewel destijds ook al schaars.
Prachtige vogel
De hop is een prachtige vogel om te zien, met zijn licht rozebruine verenkleed en zwart-wit gebandeerde vleugels en staart. Zijn enorme kuif lijkt wel een indianentooi, vooral als hij hem opricht. Daarmee worden allerlei emoties gecommuniceerd, echt heel bijzonder. En wanneer een hop vliegt, is het een verbluffende ervaring om dat met de verrekijker te volgen. De grillige vlucht is vlinderachtig, de zwart-wit getekende staart en vleugels zijn verrassend als vuurwerk. Met zijn lange kromme snavel peurt hij allerlei grote insecten uit de grond.
Meer broedgevallen van de hop
Wie deze zomer afreist naar Frankrijk, Portugal of Spanje, maakt meer kans op het zien van de hop. België en Nederland bevinden zich op de noordgrens van hun broedgebied. Deze vogel houdt van rommelige akkers en weilanden, afgewisseld door heggen en kleinschalige (olijf)boomgaarden, met rommelhoekjes en stenen en takken- en mesthopen, waar hij met zijn opvallend lange snavel graag zijn voedsel onder vandaan peutert. En dit landschapstype vind je hier bijna niet meer. Waar de vogels precies broedden op de Hoge Veluwe is niet bekend gemaakt. Vaak doen ze dat in verlaten spechtennesten. Ze eten het liefst grote insecten: vooral kevers, rupsen en insectenlarven. In 2022 (7) en 2023 (9) werden op andere plekken ook nestelende hoppen gevonden. Mogelijk kunnen we de komende jaren meer broedende hoppen in ons land (en België) verwelkomen. Tot grote vreugde van de vogelaars!
In het voor- en najaar wordt de hop vaker gesignaleerd. Die worden gemeld op Waarneming.nl
Waarom houdt de hop van mooi weer?
In Limburg vond een vorig broedgeval van de hop plaats.
Ook een andere bijzonder kleurrijke vogel, de bijeneter, broedt steeds vaker bij ons.
Foto bovenaan: Edwin Giesbers