Van gouden uur tot goudjakhals: 3x prachtig goud in de natuur

Marloes Blom

7 October 2024 .

gouden uur

Goud is meer dan een kostbaar metaal. Het is ook een kleur die overal opduikt in de natuur, vooral in de herfst. Van de glanzende veren van de goudplevier tot het warme oktoberlicht dat door goudgeel herfstblad valt: de glans van goud werkt betoverend.

Goudwolf (goudjakhals)

De laatste jaren wordt binnen onze landsgrenzen af en toe een goudjakhals gezien, de kleinere neef van de wolf. Doorgaans leeft dit dier vooral in Zuidoost-Europa, maar de populatie breidt zich uit richting het noordwesten. Qua grootte zit hij tussen een vos en een wolf in.

Vergeleken met laatstgenoemde heeft de goudjakhals een spitsere kop, een ranker lichaam en poten, en naar verhouding langere oren. Zijn prooien zijn ook aanmerkelijk kleiner: de goudjakhals eet vooral muizen (50 procent van zijn dieet), maar ook hazen en konijnen, muskusratten en beverratten, afgevallen fruit, eieren, zaden en afval. Uit onderzoek in buurlanden blijkt dat we niet bang hoeven te zijn dat een goudjakhals een gevaar vormt voor vee of voor de mens. Het is bovendien een schuw dier.

Zijn vacht is prachtig zandkleurig tot rossig grijsgeel met een gouden glans. Juist daarom wordt hij ook wel goudwolf genoemd.

goudjakhals
De goudjakhals. Foto: Getty Images

Magisch licht: het gouden uur

Ga in deze tijd van haar jaar op pad om de natuur in al zijn pracht vast te leggen. De mooiste tijd daarvoor is tijdens de twee gouden uurtjes; het laatste uur voor zonsondergang en het eerste uur na zonsopkomst worden door veel fotografen gekoesterd. Deze magische uurtjes bieden het perfecte licht om sfeervolle foto’s te maken. Dampig weer geeft nog eens een extra dimensie, wat mooi te zien is op bijgaande foto met de nieuwsgierige Schotse hooglander.

Fotografietip

Toplocaties in de herfst voor gouden fotografie zijn de Dunobossen bij Doorwerth (hoogteverschillen), de Leuvenumse Bossen (afwisselend gekleurd loofbos), de bossen langs de Semois in de Ardennen (valleien) en de Waddeneilanden (zandstormen!).

Een Schotse hooglander, tijdens het gouden uur. Foto: Jack Poels

Goudplevier

Juist nu, in oktober, trekken goudplevieren door het land. Ze overwinteren hier ook deels, in grote groepen op weilanden, akkers en kwelders. Ze krijgen nu hun winterkleed. Als je ze door een sterk vergrotende verrekijker of telescoop bekijkt, zijn het pareltjes. Je zult verbaasd staan over hun verenpracht. Ze lijken wel goudkleurige veertjes te hebben. Goud­plevieren hebben ‘cryptisch’ getekende boven­ delen: vol gouden blokjes en streepjes, prachtig om te zien.

De goudplevier. Foto: iStock

Meer goud in de natuur zie je in Roots oktober.

Meer lezen

  • Fotograferen bij zonsopkomst. Er is geen mooier moment van de dag om te fotograferen dan de vroege ochtend. Als de zon net haar eerste stralen laat zien, krijgen je foto’s een bijna magische sfeer. We geven een aantal handige tips om mooie foto’s te maken bij zonsopkomst, tijdens het gouden uur.
  • “Hé, een paddenstoel”, zegt bijna iedereen die een paddenstoel ziet. Toch hebben de ruim 5.000 soorten paddenstoelen die Nederland telt, allemaal een eigen naam. Maar hoe onthoud je ze? Roots selecteert 7 paddenstoelen die hun naam eer aandoen, en die je dus eenvoudig herkent als je eropuit trekt.
  • In oktober veranderen de groene bossen weer in prachtige herfstbossen. Wanneer precies, dat hangt af van de (nacht)temperatuur in september en oktober. Een eerste nachtvorstje kan de verkleuring een flinke boost geven. Zo breng je die herfstbossen mooi in beeld.

Tekst: Paul Böhre en Daniël Mulder
Foto bovenaan:

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws