In de rubriek In de ban van… komen mensen aan het woord die een bijzondere fascinatie hebben voor één speciaal aspect van de natuur. Deze maand, in Roots april, een gesprek met ecoloog Kees Mostert. Roots zet ook deze 7 bijzondere muizenweetjes op een rij.
7x bijzondere muizenweetjes
1 Belangrijk voor de voedselkringloop
Muizen zijn heel belangrijk in de voedselkringloop: veel dieren zijn afhankelijk van ze.
2 Lang onder water: de waterspitsmuis
De waterspitsmuis kan goed springen, klauteren, zwemmen en duiken. Hij kan 20 seconden onder water blijven.
3 Zeldzaamheid en alleen in Nederland: de noordse woelmuis
De zeldzame ondersoort van de noordse woelmuis komt alleen in Nederland voor. Daarom zijn er extra beschermingsmaatregelen. Het vinden van een noordse woelmuisschedeltje wordt in het braak ballenpluizen vaak gezien als de hoogst haalbare ‘prijs’.
4 Overblijfsel uit de laatste ijstijd
De Nederlandse populatie van de noordse woelmuis wordt beschouwd als een overblijfsel uit de laatste ijstijd (10.000 jaar geleden). Bij het terugtrekken van het landijs is hij in West en MiddenEuropa vrijwel overal verdwenen. In Nederland heeft hij zich tot nu toe kunnen handhaven, hoewel het verspreidingsgebied is ingekrompen en steeds meer versnippert.
5 Tientallen nesten per jaar
In voedselrijke jaren kunnen huismuizen tientallen nesten per jaar hebben. Dat komt neer op zo’n 2.600 afstammelingen van één ouderpaar per jaar als alles meezit – wat het meestal niet doet.
6 Honkvast van aard
De meeste zoogdieren zijn behoorlijk honkvast en voor muizen gaat dat zéker op. Uit onderzoek onder alle zoogdieren is gebleken dat slechts 8 procent op zoek gaat naar een nieuw leefgebied.
7 Aapje onder de muizen: de hazelmuis
De hazelmuis is een uitstekende klimmer; hij komt zelden op de grond. Daarom wordt hij ook wel het aapje genoemd. Hij is gek op hazelnoten.
Tekst: Marjolein van Rotterdam
Foto bovenaan: iStock