De kwestie: delen Veluwe tijdelijk gesloten

Marloes Blom

9 februari 2023 .

veluwe

Een edelhert tijdens de bronst, op de Veluwe. Foto: Els Nijhuis

In de rubriek ‘De kwestie’ de achtergrond van een actuele gebeurtenis, situatie of visie op het gebied van natuur die tot ophef leidt. Deze keer: delen van de Veluwe worden tijdelijk gesloten voor publiek.

Na veel discussies gaat het toch echt gebeuren: delen van de Veluwe worden tijdens het broedseizoen gesloten voor publiek. Dat is hard nodig voor de natuur en de biodiversiteit, volgens de provincie Gelderland en de natuurbeheerders. Omwonenden en bezoekers zijn er niet allemaal even blij mee, maar leggen zich erbij neer. Maar de vraag blijft: gaat het echt helpen? In de rubriek’De kwestie’ in Roots februari belichten we deze kwestie uitgebreid. Hier vast een voorproefje.

veluwe
Een edelhert tijdens de bronst, op de Veluwe. Foto: Els Nijhuis

Recreatie-zoneringsplan

Waar gaat het precies om?
Het gaat om het zogenoemde ‘recreatie­zoneringsplan’, dat is opgesteld door de provincie, in samenspraak met terreinbeherende organisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, particuliere terreineigenaren en gemeentes. Het gebied is ingedeeld in zones van A tot en met D, waarbij in de A­zones intensief recreatief gebruik mogelijk is (bijvoorbeeld mountainbiken) en in D­zones nauwelijks recreatief gebruik en volledige afsluiting in het broedseizoen.

En wie heeft dat recreatie-zoneringsplan bedacht?
“Het plan komt voort uit het Natura 2000­beheerplan voor de Veluwe en was al langer onderwerp van gesprek in de VeluweAlliantie”, zegt gedeputeerde Peter van ’t Hoog van de provincie Gelderland. In die alliantie werken de verschillende bij de Veluwe betrokken partijen samen, van natuurbeheerders en gemeentes tot de recreatiesector. “Iedereen was het erover eens dat het gebied leefbaar moet worden gehouden, en dat gaat niet vanzelf. De provincie is toen gevraagd het voortouw hierin te nemen.”

Waarop is gelet bij het opstellen van de plannen?
“We hebben de natuur heel goed laten onderzoeken en ook de natuurbeheerders hebben goed gekeken naar waar de natuur het kwetsbaarst is en waar minder risico op schade is door recreatie”, aldus Van ’t Hoog. Vooral de zogenoemde zandverstuivingsgebieden, zoals het Kootwijkerzand en het Hulshorsterzand, bleken zeer kwetsbaar, onder meer doordat daar vogelsoorten op de grond broeden. Het is dus logisch dat loslopende honden en hard fietsende mountainbikers op die plekken veel schade kunnen aanrichten. Gedeelten van die gebieden gaan dus nu tijdens het broedseizoen dicht.

Hoe zat het ook alweer met … het korhoen

En met die afsluiting was niet iedereen blij mee?
Nee. Met name omwonenden hadden er moeite mee, gewend als zij zijn om in die gebieden het hele jaar door te kunnen wandelen. “Wij hebben er bezwaar tegen gemaakt”, zegt Wijnand Kooijmans, secretaris van Buurtvereniging Hulshorst. “Er zijn daar historische paden, waar al tientallen jaren mensen op lopen zonder enige schade aan te richten. Wij begrijpen uiteraard heel goed dat de natuur beschermd moet worden, maar we vragen ons af of dit wel de juiste manier is. Zo is er het idee dat de duinpieper, een vogelsoort die is verdwenen, terug zou moeten keren. Dat doet me erg denken aan het korhoen, dat moet en zal terugkeren op de Sallandse Heuvelrug, maar dat lukt al jaren niet.”

Keert de duinpieper terug als delen van de Veluwe gesloten worden? Foto: Getty Images

Het vervolg van deze kwestie – of de provincie zich iets van de kritiek heeft aangetrokken – lees je in Roots februari. Roots februari ligt nu in de winkel en is eenvoudig online te bestellen via de webshop.

Roots februari

Wat je leest in Roots februari:

  • Zo help je zeepaardjes in de Noordzee
  • Wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen 
  • Foto’s van de maand: uilen 
  • De kwestie: gaan delen van de Veluwe tijdelijk dicht?
  • Nonnetjes in Nederland
  • Natuurommetje: de Vaalserberg
  • De gletsjerberen van Groenland
  • Fotohut in Clinge (beroemd vanwege de eekhoorns)
  • Doe mee: de Roots natuurfotowedstrijd 2023

En nog veel meer! Bestel deze Roots eenvoudig via de webshop – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Meer lezen

Tekst: Frans Glissenaar Foto bovenaan: Els Nijhuis

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...