Het fascinerende levensverhaal van de Veluwe is opgetekend in de bijna 1,5 kilo wegende De Veluwe –landschapsbiografie van Nederlands grootste natuurgebied. Een must voor fans van het grootste natuurgebied van Nederland.
Boeken over Nederlandse natuurgebieden zijn er in overvloed. Met name de Biesbosch, de Wadden en natuurlijk de Veluwe zijn geliefde onderwerpen. Redelijk nieuw in het genre is de landschapsbiografie over een specifiek natuurgebied. In een landschapsbiografie komen ecologie, aardkunde, geschiedenis en historische geografie samen. Zo verscheen in 2015 een biografie over de Drentsche Aa. Recent kreeg Westerwolde nog een eigen kloeke landschapsbiografie (gewicht: 3,5 kilo). Ook de Veluwe heeft een levensverhaal dat fascinerend genoeg is, blijkt uit de bijna 1,5 kilo wegende De Veluwe –landschapsbiografie van Nederlands grootste natuurgebied.
Randstad van de prehistorie
De Veluwe – die zijn heuvels te danken heeft aan enorme gletsjers die zand en grind opstuwden – oogt als een redelijk ongerept natuurgebied waarin mensen een kleine rol spelen, maar het tegendeel is waar. De basis voor de huidige Veluwenatuur is gelegd door intensief grondgebruik van mensen. In de prehistorie was de Veluwe zelfs een van de meest dichtbevolkte gebieden van Nederland. In het boek mooi omschreven als ‘de Randstad van de prehistorie’. Dat het levensverhaal van de Veluwe zo intrigerend is, komt ook omdat aan de flanken van het gebied zo veel is gebeurd. Denk aan de landgoederen aan de noordrand van de Veluwe, de beekjes en de watermolens, de stuwwallen in het zuiden en de invloed van het gebied op de naastgelegen IJsselvallei.
Ontdekkingsreizen maken
Wat het boek aantrekkelijk maakt is de link die de auteurs geregeld leggen tussen de foto’s, oude landkaarten en hoogtekaarten. Als het bijvoorbeeld over grafheuvels gaat, krijg je vanuit verschillende gezichtspunten te zien hoe de grafheuvels zijn ontstaan en waarom ze op bepaalde plekken in het landschap liggen. En zo reis je dus al lezend door de tijd én door het gebied. Het voelt een beetje alsof je een ontdekkingsreiziger bent in een regio die je dacht te kennen.
De Veluwe – landschapsbiografie van Nederlands grootste natuurgebied, Jan Neefjes en Hans Bleumink, uitgeverij Blauwdruk, € 34,50.
Meer boekinspiratie
- Zoek je nog reisinspiratie voor de vakantie? Dan is dit nieuwe boek van Lonely Planet een tip. De 60 mooiste nationale parken van Europa staan er overzichtelijk op een rij. Opvallend: Nederland komt niet in het boek voor.
- Het nieuwste Roots-boek Vogels in onze tuin is een boek voor liefhebbers. Met prachtige aquarellen van illustrator en kunstenaar Erik van Ommen, en boordevol verhalen en weetjes door Roots-redacteur Paul Böhre. De 27 meest voorkomende soorten komen uitgebreid aan bod en ook de minder gangbare tuingasten krijgen een plek. Bekijk hier het boek.
Foto bovenaan: kasteel Staverden op de Veluwe / Niels Kooyman.