Welke schelpdieren leven waar in de zoute Nederlandse kustwateren? En hoe ontwikkelen de verschillende soorten zich gedurende de tijd? Dat kun je nu zelf zien met de ‘Schelpdiermonitor’ van Wageningen Marine Research.
De Schelpdiermonitor
Vanaf nu openbaart Wageningen Marine Research de gegevens vanuit haar jaarlijkse ‘schelpdiersurveys’. Via de Schelpdiermonitor kan ook jij dus precies zien waar welk schelpdier zich bevindt – en hoe het die soort vergaat over de jaren heen. De monitor bestaat uit 5 afzonderlijke ‘monitoren’, elk met een eigen interactieve kaart. Daarop kun je het schelpdier selecteren, en inzoomen op de biomassa en dichtheid in een specifiek jaar vanaf 1992.
De 5 monitoren van schelpdieren in de Nederlandse kustwateren
- Schelpdieren in de Nederlandse kustzone
- Schelpdieren in het sublitoraal van de Waddenzee
- Schelpdieren op de droogvallende platen van de Waddenzee
- Kartering van droogvallende schelpdierbanken
- Schelpdieren in de zoute wateren van de zuidwestelijke delta
Het hoe & waarom van de Schelpdiermonitor
Het in kaart brengen van de schelpdierenpopulaties gebeurt in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur. Het doel: bepalen hoeveel er gevist mag worden. Alle waargenomen schelpdieren, krabben en stekelhuidigen worden geregistreerd – in het bijzonder dit (commercieel interessante) vijftal:
- de kokkel (Cerastoderma edule)
- de mossel (Mytilus edulis)
- de Amerikaanse zwaardschede (Ensis leei)
- de halfgeknotte strandschelp (Spisula subtruncata)
- de Japanse oester (Crassostrea gigas)
De schelpdieren worden in kaart gebracht via honderden bodemmonsters, die veelal per schip worden genomen. Die monsters worden vervolgens gezeefd, geteld en gewogen – en daarna wordt er een berekening op losgelaten. Bij de mossels en oesters gaat het er wat anders aan toe. Die worden geteld door met een GPS om de droogvallende platen heen te lopen en merkpunten vast te leggen.
Meer lezen
- Hoeveel armen een zeester heeft en meer lees je in vijf weetjes over de zeester
- Eendenmosselen zijn niet alleen fotogeniek. Achter hun naam schuilt ook een bijzonder verhaal – je leest het hier.
BRONNEN: NATURE TODAY | WAGENINGEN UNIVERSITY & RESEARCH
BEELDEN: NIEK GOOSSEN (HEADER) | PIET BLOKLAND | WAGENINGEN MARINE RESEARCH