Zandverstuivingen zijn extreem: op een en dezelfde dag kan het er vriezen én 50 graden heet zijn. Ervaar deze extreme natuur zelf tijdens de nieuwe Roots-wandeling (met routekaart) over het Hulshorster- en Beekhuizerzand.
De wind breekt onverwacht los. Ineens razen miljoenen korreltjes zand over de gele, glooiende zandvlaktes. De zon schijnt fel en de wandelschoenen zinken diep weg in het hete zand. Kleine woestijnen, zo worden zandverstuivingen op koesterende toon ook wel genoemd. En nu wolken zand als nevelflarden over de vlakte jagen, is die vergelijking met hun grote neven in bijvoorbeeld Afrika nauwelijks overdreven.
Op een paar plekken na, in onder meer België en Duitsland, vind je nergens anders zandduinen in het binnenland. In Europa heeft Nederland zelfs het meeste oppervlak aan zandverstuivingen: bij elkaar opgeteld circa 12,5 km2. Niet voor niets koesteren natuurorganisaties de zandverstuivingen, ook wel Atlantische woestijnen genoemd, als kostbare schatten.
Wandelen over zandverstuivingen is een intrigerende natuurervaring. Roots zette daarom een wandelroute (je vindt die in het juninummer) uit over het het Hulshorster- en Beekhuizerzand. En op een mooie, historische locatie in Hierden (dicht bij de Roots-wandelroute) regelden we een fraai arrangement in hotel Kasteel de Essenburgh. Lezers van Roots kunnen tegen een speciaal tarief overnachten in een aanbouw van dit bijzondere kasteel, dat volgens de gevelsteen stamt uit 1652.
Het Roots-arrangement is inclusief:
– 1x overnachting in een aanbouwkamer van het kasteel.
– 1x ontbijtbuffet.
– Ontvangst met een kopje koffie/thee en huisgemaakte kasteelmuffin.
– Op de dag van aankomst fietshuur (inchecken is mogelijk vanaf 09.00 uur, kamer vanaf 14.00 uur beschikbaar).
– Op de dag van aankomst een lunchpakketje voor 2 personen
– Op de kamer een flesje huiswijn.
Prijs: € 70,- p.p (normaal € 87,50 p.p.).
Boekingsperiode: het arrangement geldt tot 1 oktober 2012.
Meer info: www.essenburgh.eu of 0341-451841
Reserveren: mail naar accommodatie@essenburgh.nl o.v.v. Roots-lezersaanbieding.
Foto: Edwin Giesbers