De Maasheggen: een eeuwenoud landschap en een bijzonder ecosysteem waarin zeldzame planten- en diersoorten voorkomen. En nu, in de lente, staan de meidoorns is bloei!
Als de meidoorn in de lente begint te bloeien, is zijn schoonheid adembenemend. Letterlijk! Een zoet bedwelmend parfum stijgt op uit de bloesem en vult de lucht. De meidoornheggen zijn karakteristiek voor de Maasheggen, ze verdelen het landschap in een groot aantal kleine percelen. De heggen worden gemaakt door de meidoornstruiken half door te zagen en naar de zijkant te leiden, zodat de struiken in elkaar groeien. Zo vormen ze langzaam maar zeker een dichte haag.
De geschiedenis van de meidoornheg gaat een eind terug, helemaal tot aan de Kelten die ooit de Romeinen wilden tegenhouden. In zijn beroemde boek De Bello Gallico schreef de Romeinse generaal Julius Caesar over de wijze waarop de Brabantse boeren hun landbouwgronden afbakenden met ineengevlochten meidoornheggen die een muur vormden waar hij met zijn leger amper doorheen kwam.
Meidoornstruiken werken namelijk als prikkeldraad, de doornen schrikken vijanden af – het is niet voor niets een geslacht uit de rozenfamilie. Ook bij vogels waren en zijn meidoornstruiken populair, zoals bij heggenmussen, grasmussen, tuinfluiters, ringmussen, holenduiven, braamsluipers, geelgors, fitis, tjiftjaf en een enkele steenuil . Ze vinden er een plekje om te broeden en zich te verschuilen.
Niet alleen vogels, ook wandelaars zijn gek op meidoorns. De wandeling die Roots uitstippelde, loopt dan ook voor een groot gedeelte tussen de bloeiende meidoorns door. Je mag zelfs over de weides en tussen de heggen door slalommen. Dat maakt de tocht bijzonder aantrekkelijk. Afwisselend qua landschap is deze wandeling eveneens: hij kronkelt via kleine paadjes langs beken, een begroeide oude spoordijk, een moerasgebied, een vijver met vogels, dijken, de meidoornheggen, de Maas en eeuwenoude rivierduinen met grazende paarden.
De wandelreportage en de unieke Roots-wandelkaart vind je in het meinummer, dat vanaf vrijdag 25 april in de winkel ligt.
Foto: Edwin Giesbers