Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: bloeit de teunisbloem pas als de zon onder gaat? Bioloog Geert-Jan Roebers, die voor Roots jaarlijks de Scheurkalender maakt, zocht het uit.
Met de zomer in aantocht, breng je steeds meer heerlijke dagen in de tuin door. Heb je teunisbloemen staan, houd die dan rond zonsondergang scherp in de gaten. Je kunt de citroengele bloemen dan binnen een minuut open zien gaan. Een spectaculair gezicht.
Teunisbloem lokt nachtvlinders
Elke bloem bloeit dus in de nacht en gaat maar één etmaal mee, daarna verwelken ze alweer. Maar de plant produceert bloemen ze aan de lopende band, dus je zult er nog de hele zomer plezier van hebben.
De teunisbloem komt van oorsprong trouwens uit Amerika, maar een aantal soorten heeft zich in onze streken gevestigd. Wanneer ze bloeien (vanaf juni tot september), verspreiden ze een sterke geur die nachtvlinders lokt.
Nog 4 leuke natuurvragen over planten
- Wist je dat insecten zoals bijen en vliegen zich óók voeden met de kleine druppels die plantenbladeren afscheiden. Die druppels ‘plantenzweet’ zitten, klein als ze zijn, bomvol voedingsstoffen. Hoe dat precies zit lees je hier.
- Waarom zit in sommige bloemblaadjes soms een gaatje?
- Mensen en dieren kunnen naar de ‘wc’, maar hoe raken planten hun afvalstoffen kwijt?
- Veel vlinders en rupsen hebben een eigen waardplant. Dat is een plant die ze nodig hebben om te groeien of om zich voort te planten. Zijn er ook vlinders die korstmossen als waardplant gebruiken?
Foto’s: Edwin Giesbers