Na de huismus en de merel is de wilde eend misschien wel de meest bekende vogel van Nederland. Je ziet ze overal: in stadsparken, grachten én in natuurgebieden. Toch is de broedpopulatie de laatste dertig jaar met 30 procent geslonken. Reden om 2020 uit te roepen tot het Jaar van de wilde eend.
De wilde eend – wie heeft hem als kind geen brood gevoerd – is de meest bekende eend van Nederland. In vijvers en stadsgrachten zie je hem bijna altijd wel dobberen, maar ook in kanalen, sloten en vennen spot je hem. Het mannetje herken je aan de prachtig groene kop, die licht glinstert. Het vrouwtje heeft een grotendeels bruin verenpak. Ze eten waterplanten en waterdiertjes én brood dat ze krijgen toegeworpen.
Eend in mineur
Nog altijd zijn er veel wilde eenden in Nederland. Sovon Vogelonderzoek Nederland schat het aantal op 200.000 tot 300.000 broedparen. In de winter groeit het aantal wilde eenden explosief, want dan komen er vanuit Scandinavië en Oost-Europa nog veel meer wilde eenden bij en lopen de aantallen op tot wel 800.000 wilde exemplaren.
Toch is er iets aan de hand met de wilde eend. Sinds 1990 is ongeveer 30 procent van de Nederlands broedpopulatie verdwenen. Ook in de landen rondom Nederland neemt het aantal wilde eenden af. Waarom in Nederland het aantal broedparen daalt is nog onduidelijk. Wilde eenden kunnen zich namelijk goed aanpassen aan veranderingen in het landschap.
Jonge eendjes gespot? Geef het door
Wel zijn er aanwijzingen dat de overleving van kuikens te laag is om de populatie in stand te houden. Om er achter te komen of het daar werkelijk mis gaat en of dat het enige probleem is, zijn meer waarnemingen nodig. Daarom loopt sinds 2016 het eendenkuikenproject waar iedereen aan kan meedoen.
Meer interessante verhalen over vogels
- Wist je trouwens dat 2019 het Jaar van de wulp is? Roots geeft 5 plekken waar je ze kunt zien.
- In juni verliezen de mannetjes van de wilde eend hun fraaie kleuren, hier lees je waarom.
Foto header: Fred van Wijk