De wolf blijft Nederland verder verkennen. In de Noordoostpolder in Flevoland loopt nu naar alle waarschijnlijkheid ook een wolf rond. Het dier zou schapen hebben gedood in Bant op de grens met Friesland, aldus de provincie Flevoland.
Flevoland heeft nog niet eerder langere tijd met wolven te maken gehad, de provincie heeft daarom nog geen eigen wolvenplan. Wel heeft Flevoland direct wolfwerende mobiele hekwerken gekocht, die schapenhouders kunnen lenen om hun schapen te beschermen, laat de provincie weten.
BIJ12, het bureau dat voor provincies onder andere de wolvenschade afhandelt, heeft bij aangevallen schapen in Bant DNA afgenomen. Onderzoek moet uitwijzen of de schapen inderdaad slachtoffer zijn geworden van een wolf. Uit dat onderzoek blijkt mogelijk ook of het wolvenpaar dat in Friesland zit een uitstapje naar Flevoland heeft gemaakt of dat er een andere wolf door de Noordoostpolder zwerft.
Wolvenplan
DNA-onderzoek toonde in 2018 aan dat een zwerfwolf in Zeewolde een schaap had doodgebeten. Deze wolf is doorgelopen naar België waar hij zich heeft gevestigd. Omdat Flevoland nog geen wolvenplan heeft, heeft een schapenhouder niet vanzelf recht op schadevergoeding. Dat is in zo’n plan geregeld. De provincies werken aan een nieuw gezamenlijk Interprovinciaal Wolvenplan, dat naar verwachting dit najaar zal verschijnen. (Bron: ANP)
Meer over wolven
- Op deze wolvenkaart zie je precies waar de wolven leven in Nederland en de landen om ons heen.
- Wolven zijn vaste inwoners geworden van Nederland en België. Ze pakken af en toe een schaap, maar wat staat er verder op het menu van de wolven van de Lage Landen?
- Roelke Posthumus, bioloog en schrijver van het boek Wolf, de terugkeer van een jager, woonde jarenlang in de ‘wolvenzone’ in Noorwegen. Zij vertelt in de Roots-podcast Het Jaar van de Wolf over haar ervaringen en blikt daarbij ook naar Nederland. “De botsing tussen mens en wolf in Nederland is mijn grote zorg.” Beluister de podcast via Spotify en iTunes.
Foto bovenaan: iStock