Liggend in het gras of op het strand is het heerlijk om naar de grillig gevormde wolken te kijken. Maar waarom is de onderkant van een wolk vaak plat terwijl de bovenkant allerlei weelderige vormen heeft? Roots zocht het uit.
Voordat we die vraag beantwoorden, eerst even dit: wat is een wolk eigenlijk? Een wolk bestaat uit heel veel waterdruppeltjes en of ijskristalletjes bij elkaar in de lucht. Of een wolk bestaat uit waterdruppeltjes of ijskristalletjes hangt af van de temperatuur in de atmosfeer. Boven de 0 graden bestaat een wolk uit water, onder het vriespunt zitten er ook ijskristallen tussen.
Platte wolk
De vorm van een wolk is onder meer afhankelijk van de verticale luchtstromen, dat wordt ook wel thermiek genoemd. Bij veel thermiek van onder naar boven worden stapelwolken gevormd die een platte onderkant hebben. Die platte onderzijde heeft te maken met het condensatieniveau. Op een bepaalde hoogte in de atmosfeer is er een kritische temperatuurovergang, waar opstijgende waterdamp overgaat in waterdruppels. Die druppeltjes zien wij als wolken. En die overgang is dus kaarsrecht. Voor fotografen levert dat soms heerlijke beelden op.
Houd je van wolken, lees dan ook:
Hoeveel weegt een bloemkoolwolk eigenlijk?
Mist zijn wolken die uitrusten op aarde, maar hoe ontstaat mist?
Natuurblog: een kolkende wolkenzee boven je hoofd…
Nog een blog met een zenachtig tintje…